Hráškový hummus
Na zahrádce teď dozrává sladký zelený hrášek, který momentálně dávám úplně do všeho, takže když jsem se chystala dělat cizrnový hummus, zakomponovala jsem hrášek i do něj. Hummus má tak jemně zelenou barvu a spoustu železa a vitamínu C navíc. Cizrna je zase skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, hořčíku, draslíku a manganu. Hummus tak není jen největší cizrnová klasika, ale jde o velmi zdravou pomazánku, kterou si prostě zamilujete. Cizrna je k dostání buď už uvařená v plechovce a je s ní tedy pak jednodušší práce, zároveň je ale už vždy naložená ve slaném nálevu, takže když mám čas, raději si koupím cizrnu v suchém stavu a sama si ji uvařím. Cizrnu je vždy potřeba dopředu přes noc namočit (alespoň 10 hodin) a pak už jí stačí hodina až hodina a půl vaření.

Ingredience na 8 porcí
Suroviny:
- 300g vařené cizrny
- 150g čerstvého zeleného hrášku
- 2 lžíce tahini pasty
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 5 min
Čerstvý hrášek 2 minutky povaříme a dáme ho společně s vařenou cizrnou, tahini pastou, česnekem a citronovou šťávou do mixéru.

Množství soli a pepře je na Vás, takže je lepší ochucovat hummus postupně a během mixování ho ochutnávat. Taktéž není dáno přesné množství olivového oleje, přilévejte ho tedy postupně, dokud nebude mít hummus hladkou konzistenci.

Poznámka
Hotový hummus skladujte v lednici v uzavíratelné sklenici či misce, vydrží i týden.
Mohlo by vás zajímat: