Proto jsme si pro Vás připravili návody na domácí máslo a jeho 9 různých ochucených variant.
Potřebujeme
Na obyčejné domácí máslo – začíná od kroku č. 5
- 500ml husté smetany (nejlépe bio)
- 500 až 700ml ledové vody
Na máslo s jogurtovou kulturou – začíná od kroku č.1
- přidáme 2 lžíce živého bílého jogurtu
Na slané máslo
- přidáme čtvrtinu lžičky soli
Recept ve zkratce
Smetanu ke šlehání dáme do šlehače a šleháme, dokud se neoddělí máslo od podmáslí a nevznikne hrouda. Poté z másla vymačkáme (či vodou „vypereme“) zbytky podmáslí a je hotovo.
Detailní postup
Krok 1. Smetanu a jogurt nalijte do mísy a dobře promíchejte.
Krok 2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a odložte na teplé místo (21 až 24 stupňů).
Krok 3. Po osmi až dvanácti hodinách mísu zkontrolujte. Až bude směs hotová, měl by obsah mísy být hustší, mírně napěněný a lehce nakysle vonět. (proces může být zdlouhavý a trvat i 24 hodin)
Krok 4. Vložte mísu asi na hodinu do lednice.
Krok 5. Pokud jste se rozhodli nevytvářet kulturu, nechte pouze smetanu stát v teple asi hodinu na lince.
Krok 6. Vezměte si další mísu a položte do ní pevný cedník, který překryjte čistým látkovým ubrouskem.
Krok 7. Připravte si kuchyňského robota, mixér nebo ruční šlehač. (pokud budete máslo stloukat v otevřené míse, doporučuji zakrýt šlehač potravinovou fólií, aby smetana nevystříkla)
Krok 8. Šlehejte na střední otáčky. (po 2 minutách by Vám měla vzniknou šlehačka, pak by měl mít krém lehce zrnitou strukturu)
Krok 9. Pokračujte ve šlehání dokud se hmota nespojí v máslo a neoddělí se od ní podmáslí. (5 až 10 minut, podle mixéru)
Krok 10. Opatrně slijte podmáslí do misky s cedníkem a látkovým ubrouskem. Máslo přitom držte v misce.
Krok 11. Jakmile se podmáslí přecedí, vložte máslo do látkového ubrousku v cedníku.
Krok 12. Zabalte máslo opatrně do ubrousku a několikrát pořádně zmáčkněte, až vymačkáte všechno podmáslí.
Krok 13. Podmáslí přelijte do jiné nádoby a uskladněte v ledničce pro další použití.
Krok 14. Misku po podmáslí umyjte a vložte do ní máslo.
Krok 15. Přidejte 150ml studené vody a pomocí špachtle nebo stěrky tlačte vodu do másla.
Krok 16. Jakmile se voda zakalí, vylijte ji a přidejte čistou. Proces opakujte, až bude voda čistá.
Krok 17. Pokud chcete slané máslo, přidejte sůl a vpracujte ho do másla rukama.
Krok 18. Máslo skladujte v uzavíratelné nádobě nebo pevně zabalené do voskovaného papíru.