Skvělý fotorecept na domácí máslo + 9 ochucených variant

Skvělý fotorecept na domácí máslo

Domácí máslo si dělá málokdo, přitom se jedná o mnohem zdravější a chutnější alternativu k margarínům a můžete sis jej dle libosti dochutit a upravit.

Proto jsme si pro Vás připravili návody na domácí máslo a jeho 9 různých ochucených variant.

Poznámka:

Pokud budete chtít máslo s jogurtovou kulturou, je potřeba začít o den dříve (krok 1. – 4.)

Potřebujeme

Na obyčejné domácí máslo – začíná od kroku č. 5

  • 500ml husté smetany (nejlépe bio)
  • 500 až 700ml ledové vody

Na máslo s jogurtovou kulturou – začíná od kroku č.1

  • přidáme 2 lžíce živého bílého jogurtu

Na slané máslo

  • přidáme čtvrtinu lžičky soli


Recept ve zkratce

Smetanu ke šlehání dáme do šlehače a šleháme, dokud se neoddělí máslo od podmáslí a nevznikne hrouda. Poté z másla vymačkáme (či vodou “vypereme”) zbytky podmáslí a je hotovo.

Detailní postup 

Krok 1. Smetanu a jogurt nalijte do mísy a dobře promíchejte.

máslo2

máslo3

Krok 2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a odložte na teplé místo (21 až 24 stupňů).

máslo5

Krok 3. Po osmi až dvanácti hodinách mísu zkontrolujte. Až bude směs hotová, měl by obsah mísy být hustší, mírně napěněný a lehce nakysle vonět. (proces může být zdlouhavý a trvat i 24 hodin)

máslo6

Krok 4. Vložte mísu asi na hodinu do lednice.

Krok 5. Pokud jste se rozhodli nevytvářet kulturu, nechte pouze smetanu stát v teple asi hodinu na lince.

Krok 6. Vezměte si další mísu a položte do ní pevný cedník, který překryjte čistým látkovým ubrouskem.

máslo7

Krok 7. Připravte si kuchyňského robota, mixér nebo ruční šlehač. (pokud budete máslo stloukat v otevřené míse, doporučuji zakrýt šlehač potravinovou fólií, aby smetana nevystříkla)

máslo8

Krok 8. Šlehejte na střední otáčky. (po 2 minutách by Vám měla vzniknou šlehačka, pak by měl mít krém lehce zrnitou strukturu)

máslo10

máslo12

Krok 9. Pokračujte ve šlehání dokud se hmota nespojí v máslo a neoddělí se od ní podmáslí. (5 až 10 minut, podle mixéru)

máslo13

Krok 10. Opatrně slijte podmáslí do misky s cedníkem a látkovým ubrouskem. Máslo přitom držte v misce.

máslo14

Krok 11. Jakmile se podmáslí přecedí, vložte máslo do látkového ubrousku v cedníku.

máslo15

Krok 12. Zabalte máslo opatrně do ubrousku a několikrát pořádně zmáčkněte, až vymačkáte všechno podmáslí.

máslo16

máslo17

Krok 13. Podmáslí přelijte do jiné nádoby a uskladněte v ledničce pro další použití.

máslo18

Krok 14. Misku po podmáslí umyjte a vložte do ní máslo.

Krok 15. Přidejte 150ml studené vody a pomocí špachtle nebo stěrky tlačte vodu do másla.

máslo19

máslo20

Krok 16. Jakmile se voda zakalí, vylijte ji a přidejte čistou. Proces opakujte, až bude voda čistá.

máslo21

Krok 17. Pokud chcete slané máslo, přidejte sůl a vpracujte ho do másla rukama.

Krok 18. Máslo skladujte v uzavíratelné nádobě nebo pevně zabalené do voskovaného papíru.máslo1

Mohlo by vás zajímat: domácí máslo, domácí recepty, máslo, recepty, Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Zdroj: www.thekitchn.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře