Skvělý fotorecept na domácí máslo + 9 ochucených variant

Domácí máslo si dělá málokdo, přitom se jedná o mnohem zdravější a chutnější alternativu k margarínům a můžete sis jej dle libosti dochutit a upravit.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

 Proto jsme si pro Vás připravili návody na domácí máslo a jeho 9 různých ochucených variant.

Potřebujeme

Na obyčejné domácí máslo – začíná od kroku č. 5

  • 500ml husté smetany (nejlépe bio)
  • 500 až 700ml ledové vody

Na máslo s jogurtovou kulturou – začíná od kroku č.1

  • přidáme 2 lžíce živého bílého jogurtu

Na slané máslo

  • přidáme čtvrtinu lžičky soli

Recept ve zkratce

Smetanu ke šlehání dáme do šlehače a šleháme, dokud se neoddělí máslo od podmáslí a nevznikne hrouda. Poté z másla vymačkáme (či vodou „vypereme“) zbytky podmáslí a je hotovo.

Detailní postup 

Krok 1. Smetanu a jogurt nalijte do mísy a dobře promíchejte.

Krok 2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a odložte na teplé místo (21 až 24 stupňů).

Krok 3. Po osmi až dvanácti hodinách mísu zkontrolujte. Až bude směs hotová, měl by obsah mísy být hustší, mírně napěněný a lehce nakysle vonět. (proces může být zdlouhavý a trvat i 24 hodin)

Krok 4. Vložte mísu asi na hodinu do lednice.

Krok 5. Pokud jste se rozhodli nevytvářet kulturu, nechte pouze smetanu stát v teple asi hodinu na lince.

Krok 6. Vezměte si další mísu a položte do ní pevný cedník, který překryjte čistým látkovým ubrouskem.

Krok 7. Připravte si kuchyňského robota, mixér nebo ruční šlehač. (pokud budete máslo stloukat v otevřené míse, doporučuji zakrýt šlehač potravinovou fólií, aby smetana nevystříkla)

Krok 8. Šlehejte na střední otáčky. (po 2 minutách by Vám měla vzniknou šlehačka, pak by měl mít krém lehce zrnitou strukturu)

Krok 9. Pokračujte ve šlehání dokud se hmota nespojí v máslo a neoddělí se od ní podmáslí. (5 až 10 minut, podle mixéru)

Krok 10. Opatrně slijte podmáslí do misky s cedníkem a látkovým ubrouskem. Máslo přitom držte v misce.

Krok 11. Jakmile se podmáslí přecedí, vložte máslo do látkového ubrousku v cedníku.

Krok 12. Zabalte máslo opatrně do ubrousku a několikrát pořádně zmáčkněte, až vymačkáte všechno podmáslí.

Krok 13. Podmáslí přelijte do jiné nádoby a uskladněte v ledničce pro další použití.

Krok 14. Misku po podmáslí umyjte a vložte do ní máslo.

Krok 15. Přidejte 150ml studené vody a pomocí špachtle nebo stěrky tlačte vodu do másla.

Krok 16. Jakmile se voda zakalí, vylijte ji a přidejte čistou. Proces opakujte, až bude voda čistá.

Krok 17. Pokud chcete slané máslo, přidejte sůl a vpracujte ho do másla rukama.

Krok 18. Máslo skladujte v uzavíratelné nádobě nebo pevně zabalené do voskovaného papíru.

Ingredience

Na obyčejné domácí máslo – začíná od kroku č. 5

  • 500ml husté smetany (nejlépe bio)
  • 500 až 700ml ledové vody

Na máslo s jogurtovou kulturou – začíná od kroku č.1

  • přidáme 2 lžíce živého bílého jogurtu

Na slané máslo

  • přidáme čtvrtinu lžičky soli

 

Poznámka

Pokud budete chtít máslo s jogurtovou kulturou, je potřeba začít o den dříve (krok 1. – 4.)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nepečený koláč s arašídovou náplní a čokoládou

Citronové tartaletky

Krásné malinové cupcaky s krémem ze šampaňského

Domácí malinová limonáda

Müsli koláč (bez lepku a laktózy)

Jahodoví šneci s krémovou citronovou polevou

Domácí hranolky

Cibulový květák s hráškem

Cizrna s mletým hovězím masem

Mrkvový dort s mascarpone

Salát coleslaw

Krémová hrášková polévka za 15 minut