Nakládaná
- Pokrájejte kilo rajčat na menší klínky.
- Přiveďte k varu dva hrnky octu, 2 hrnku vody a 2 lžíce soli na nakládání.
- Oloupejte a napulte 3 stroužky česneku.
- Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.
- Nalijte horkou octovou směs k rajčatům. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru nad směsí. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.
- Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.
Zavařovaná
- Vyndejte jadřince z 2 kilogramů rajčat a vyryjte na spodek z každého z nich křížek.
- Lehce povařte ve vodě po dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.
- Oloupejte, načtvrťte, vložte do větší pánve a přiveďte k varu. Horká rajčata přendejte do sterilizovaných sklenic.
- Přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1 cm a půl místa nad směsí.
- Otřete okraje a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, že jsou opravdu dobře uzavřené. Rajčata by vám měla vydržet v pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.
Sušená
- Předehřejte troubu na 110 °C.
- Napulte kilogram rajčat, dejte do mísy a pokapejte trochou olivového oleje.
- Přidejte špetku soli a pepře. Položte rajčata na plech vyložený alobalem nakrojením nahoru.
- Sušte v troubě 10 až 15 hodin. Můžete rajčata naložit do oleje a nechat v lednici, kde vydrží přibližně týden. Nebo je můžete zamrazit a vydrží vám až půl roku.