Česneková mojonéza
Chřestové hranolky
Dejte předehřát troubu na 200 °C. Oloupejte stroužky česneku, položte je na alobal.
Pokapejte je olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Zabalte natěsno do alobalu a pečte 30 minut, dokud česnek nezměkne.
Vyndejte opečený česnek z trouby a změklé stroužky dejte do mísy. Promačkejte je, přidejte majonézu a citronovou šťávu. Promíchejte vidličkou, dokud není vše spojeno.
Okořeňte pepřem a solí. Zakryjte mísu potravinářskou folií a dejte zchladit do ledničky.
Snižte teplotu trouby na 190 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
V mělké zapékací míse smíchejte bílky s majonézou. (Majonéza pomáhá bílkům držet na chřestu.)
V jiné mělké zapékací míse smíchejte strouhanku, nasekanou petržel a parmezán.
Každý kousek chřestu namočte důkladně ve vaječné směsi a poté obalte v suché strouhankové směsi. Položte na připravený plech.
Postup opakujte u všech stonků chřestu. Na plech je pokládejte asi 2 cm od sebe.
Chřesty jemně pokapejte olejem a pečte 15 – 20 minut, dozlatova a křupava.
Vyndejte chřestové hranolky z trouby a ihned podávejte.
Servírujte s česnekovou majonézou aioli.