Cibuli oloupejte a rozpulte, očistěte mrkev, celer a petržel, pokrájejte. Pórek nakrájejte na kolečka.
Šunku vybalte, opláchněte a společně se zeleninou přesuňte do většího hrnce. Zalijte vodou, aby byla šunka zcela ponořená. Vařte šunku kůží nahoru na mírném plameni cca 40–50 minut. Maso tak získá vůni a chuť po zelenině, vývar je možné použít i na přípravu polévky.
Šunku vyjměte a nechte stranou. Předehřejte si troubu na 150 °C. Připravte si marinádu z medu, džemu, skořice,hořčice a 400 ml vody. Vše promíchejte v malém hrnci, povařte a zredukujte na hustou marinádu.
Zchladlou šunku pokrájejte na kůži křížem a ozdobte celým hřebíčkem. Potřete marinádou a přesuňte ji do pekáče. Pečte cca 60 minut dozlatova, občas potírejte marinádou a výpekem.
Hotovou šunku krájejte na plátky a podávejte tradičně s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou. Nebo si k ní připravte bramborovou kaši.