Tipy a triky k dokonalému vaření s čokoládou

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Čokoláda – někdo ji miluje a někdo ji zase nemůže ani cítit. Pro tu první skupinu zde máme pár rad a tipů, jak dosáhnout těch nejlepších a nejkrásnějších výsledků, když s čokoládou chcete vařit. Následující rady využijete například při přípravě cukroví.

1) Základ všeho – trpělivost

Vždycky se jednou za čas vyskytne surovina, která jakoby tušila, že s ní máme strach pracovat. Čokoláda je jednou z nich. U jejího zpracování je potřeba být hlavně trpělivý a soustředěný. Důležité je pracovat rychle a s čistým okolím i nářadím.

2) Pozor na vodu

Vždy dávejte pozor, abyste do rozpuštěné čokolády omylem nedostali byť jen trošku vody. Čokoláda se začne “srážet” a tvořit malé kuličky, které už nijak nevyženete. Proto si vždy zkontrolujte, že máte pracovní plochu i nářadí dokonale suché.

3) Rozpouštíme

Čokoláda se mnohem lépe rozpouští, když ji nakrájíte na menší kousky. Také můžete koupit čokoládu v malých tabletkách, které jsou přímo na toto připravené.

4) Temperování

Podstatou temperovaní je rozpustit krystalky kakaového másla při teplotě přibližně 45 °C, poté je zchladit na 27 °C a poté opět zahřát na 30 až 32 °C (záleží na druhu čokolády). Takto vytvoříte perfektní čokoládu, která při pokojově teplotě zůstane krásně lesklá a hezky křupne. Tento proces je ovšem poněkud zdlouhavý a ne každý má cukrářský teploměr. Proto navrhujeme zahřát čokoládu v mikrovlnce, dokud nebude přibližně z poloviny rozpuštěná. Potom jednoduše rozmíchejte dohladka a je hotovo.

5) Čím tenčí, tím lepší

Ríká se, že čím tenčí kousek čokolády, at už jako čtvereček nebo ozdoba na zákusích, tím větší na ni máme chuť. 🙂

6) Nekonečný lesk

Jestli chcete vaši čokoládu hezky lesklou, je potřeba, aby byla po rozpuštění natřena na nějaký velmi hladký povrch. Ideální je vyleštěný kámen, ale pro domácí užití zcela postačí i plastiková folie.

7) Osolte ji

Ikdyž se to zdá nepravděpodobné, čokoláda skvěle chutná s trochu soli. Ale kolik ji použít? Ideální jsou zhruba 2 % z váhy čokolády při podílu kakaa 70 – 80 %.

8) Chutě dokonale padnoucí k bílé čokoládě

K bílé čokoládě skvěle padne například matcha čaj, který dobře vyrovná sladkost čokolády. Skvělá je také s mandarinkami, trochou soli, sezamovými semínky, nebo třeba borůvkami a ostružinami.

9) Chutě dokonale padnoucí k mléčné čokoládě

Mléčná čokoláda skvěle chutná s marakujou, karamelem, arašídovým máslem či různými druhy ořechů. Přidáním banánů, jahod nebo třeba kávy vznikne velmi zajímavá kombinace.

10) Chutě dokonale padnoucí k hořké čokoládě

Karamel je velmi častou volbou. Svělé jsou také třešně, protože dobře vyvažují hořkost čokolády. Také pomeranče, mandarinky, máta, káva či různé druhy ovoce (čerstvé i sušené) jsou dobrým doplněním
.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tofu karbanátky

Nakládaný lilek

Jednoduchý jahodový koláč z vláčného těsta

Boeuf bourguignon

Video: Česnekovo bageta zapečená s křupavým kuřecím masem a mozzarellou

Kokosové mléko za pár korun

Cheesecake s brusnicovým coulis

Bezlepkový jablečný štrůdl

Pečené makové růže z kynutého těsta

Horký grog mango { božkov }

Palačinky

Rychlé pizzové mufiny se šunkou, sýrem a oregánem