Čokoláda – někdo ji miluje a někdo ji zase nemůže ani cítit. Pro tu první skupinu zde máme pár rad a tipů, jak dosáhnout těch nejlepších a nejkrásnějších výsledků, když s čokoládou chcete vařit. Následující rady využijete například při přípravě cukroví.
1) Základ všeho – trpělivost
Vždycky se jednou za čas vyskytne surovina, která jakoby tušila, že s ní máme strach pracovat. Čokoláda je jednou z nich. U jejího zpracování je potřeba být hlavně trpělivý a soustředěný. Důležité je pracovat rychle a s čistým okolím i nářadím.
2) Pozor na vodu
Vždy dávejte pozor, abyste do rozpuštěné čokolády omylem nedostali byť jen trošku vody. Čokoláda se začne “srážet” a tvořit malé kuličky, které už nijak nevyženete. Proto si vždy zkontrolujte, že máte pracovní plochu i nářadí dokonale suché.
3) Rozpouštíme
Čokoláda se mnohem lépe rozpouští, když ji nakrájíte na menší kousky. Také můžete koupit čokoládu v malých tabletkách, které jsou přímo na toto připravené.
4) Temperování
Podstatou temperovaní je rozpustit krystalky kakaového másla při teplotě přibližně 45 °C, poté je zchladit na 27 °C a poté opět zahřát na 30 až 32 °C (záleží na druhu čokolády). Takto vytvoříte perfektní čokoládu, která při pokojově teplotě zůstane krásně lesklá a hezky křupne. Tento proces je ovšem poněkud zdlouhavý a ne každý má cukrářský teploměr. Proto navrhujeme zahřát čokoládu v mikrovlnce, dokud nebude přibližně z poloviny rozpuštěná. Potom jednoduše rozmíchejte dohladka a je hotovo.
5) Čím tenčí, tím lepší
Ríká se, že čím tenčí kousek čokolády, at už jako čtvereček nebo ozdoba na zákusích, tím větší na ni máme chuť. 🙂
6) Nekonečný lesk
Jestli chcete vaši čokoládu hezky lesklou, je potřeba, aby byla po rozpuštění natřena na nějaký velmi hladký povrch. Ideální je vyleštěný kámen, ale pro domácí užití zcela postačí i plastiková folie.
7) Osolte ji
Ikdyž se to zdá nepravděpodobné, čokoláda skvěle chutná s trochu soli. Ale kolik ji použít? Ideální jsou zhruba 2 % z váhy čokolády při podílu kakaa 70 – 80 %.
8) Chutě dokonale padnoucí k bílé čokoládě
K bílé čokoládě skvěle padne například matcha čaj, který dobře vyrovná sladkost čokolády. Skvělá je také s mandarinkami, trochou soli, sezamovými semínky, nebo třeba borůvkami a ostružinami.
9) Chutě dokonale padnoucí k mléčné čokoládě
Mléčná čokoláda skvěle chutná s marakujou, karamelem, arašídovým máslem či různými druhy ořechů. Přidáním banánů, jahod nebo třeba kávy vznikne velmi zajímavá kombinace.
10) Chutě dokonale padnoucí k hořké čokoládě
Karamel je velmi častou volbou. Svělé jsou také třešně, protože dobře vyvažují hořkost čokolády. Také pomeranče, mandarinky, máta, káva či různé druhy ovoce (čerstvé i sušené) jsou dobrým doplněním
.