Mercimek çorbası – polévka z červené čočky

Mercimek çorbası [merdžimek čorbas-], neboli čočková polévka, je tradiční turecká polévka. Je snad nejrozšířenější a nejoblíbenější polévkou v Turecku. Je výborná, výživná a pokud máte na vaření jen pár minut, tak je to skvělá volba. Červená čočka je hotová velice rychle, jelikož se prodává už loupaná. A je tedy i nenadýmavá. Obsahuje selen, zinek a vitamin B6 a má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index.

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek červené čočky
  • 6 hrnků vývaru nebo vody
  • 1 menší cibuli
  • 1 středně velkou mrkev
  • 1 lžičku mleté papriky (používám uzenou)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • (1 lžíce mouky, tu já nedávám)

Volitelně:

  • 1 středně velký brambor (vaří se s mrkví a čočkou)
  • citron (přidává se až na talíři)
  • špetka sušené máty (přidává se až na talíři)
  • špetka římského kmínu (rovnou do polévky)
  • chilli (do polévky nebo až při servírování)
  • výjimečně se spolu s cibulí dává česnek a někdo
  • přidává ještě lžíci salçi, což je pasta z rajčat a
  • paprik (u nás lze případně nahradit rajčatovým sugem)

Postup

1

Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, můžete přidat lžíci mouky, ale já ji nedávám. Přidejte propláchnutou čočku, nakrájenou mrkev, vývar nebo vodu a vařte tak dlouho dokud vám nezměkne mrkev, cca 10 – 15 minut (podle toho na jak velké kousky jste ji nakrájeli).

2

Až bude mrkev měkká, polévku rozmixujte, osolte a opepřete a přidejte mletou papriku. V Turecku se mletá paprika přidává buď takto jak to dělám já, rovnou do polévky a nebo se nejdříve osmahne na dvou lžících másla a přidává se až na konci na talíř.

3

Pokud je na vás polévka moc hustá, přidejte horkou vodu, případně dosolte, ještě minutku povařte a můžete servírovat. Já podávám nejraději s nakrájenou chilli papričkou.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Exotické smoothie z manga a karamboly

Jahodovo-rebarborová zmrzlina

Slané vafle

Ovesné tartaletky s rebarborou – bez mouky

Mrkvový dort

Restovaná kuřecí prsa se žampiony, špenátem a sýrovou omáčkou za 30 minut

Domácí tagliatelle

Máslové řezy s karamelem a čokoládovou polevou

Španělská paštika

Pomazánka z červené řepy

Super zelená omeleta s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Zeleninový salát s opékanou cukinou