Na křehké těsto budete potřebovat:
Mandlová náplň (Frangipane):
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 20 - 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Připravte si koláčovou formu o průměru 22 - 24 cm. Perfektně se na to hodí ta s odnímatelným dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem. Těsto rozválejte do požadované velikosti a opatrně přeneste do formy. Uhlaďte a lehce vmáčkněte. Přetáhněte folií a dejte na hodinu do mrazáku.
Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si alobal o velikosti koláčové formy a z jedné strany ho lehce pomažte máslem. Vyndejte formu z mrazáku a alobalem těsto zakryjte, mazanou stranou dolů. Vmáčkněte ho na těsto i okraje. Dejte péct na 20 - 25 minut, těsto by nemělo zhnědnout, protože se bude péct ještě s náplní. Sundejte alobal a nechte vychladnout. Mezitím si připravte mandlovou náplň a hrušky.
Mandle, cukr, mouku, škrob a sůl společně promixujte. Přidejte změklé máslo, vejce, bílek a vanilkový extrakt a mixujte, až se směs krásně spojí do krému. Nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jadřince. Každou polovinu hrušky nařízněte do vějířku a rozložte na mandlový krém. Nemusíte mít strach, že hrušky příliš "vykukují", protože krém při pečení krásně vyběhne. Pokud byste si chtěli hrušky připravit dřív, pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 - 45 minut, až krásně zezlátne. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete lehce pocukrovat. Chutná skvěle v den upečení, ale i po několika dnech, kdy se krásně rozleží.
Koláč nemusíte dělat jen s hruškami, myslím, že mu bude slušet i nějaké kyselejší ovoce jako třeba višně nebo rybíz.