Pivo neslouží pouze k pití a jako zdroj vitamínu B, ale je také výbornou surovinou v oblasti pečení. Povařte ho s melasou a vytvořte tak perfektní základ pro luxusní hutný korpus, který pak spojíte nadýchaným Bailey’s krémem. Tomu nikdo neodolá!
Pivo neslouží pouze k pití a jako zdroj vitamínu B, ale je také výbornou surovinou v oblasti pečení. Povařte ho s melasou a vytvořte tak perfektní základ pro luxusní hutný korpus, který pak spojíte nadýchaným Bailey’s krémem. Tomu nikdo neodolá!
Bailey’s krém
Předehřejte troubu na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vyložte pečícím papírem.
Ve větším rendlíku smíchejte pivo a melasu. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, sundejte pánev z plotny a přidejte jedlou sodu. Pomalu míchejte, dokud se soda nerozpustí a pěna nezmizí (až 15 minut).
V míse rozšlehejte společně vejce a oba cukry. Přilijte olej. V druhé míse smíchejte mouku, kypřící prášek a všechna koření.
Vezměte pivní směs a vlijte ji do vaječné směsi. Poté již smíchanou tekutinu vlijte do směsi s moukou. Lehce promíchejte, jen aby se všechny ingredience spojily. Přidejte strouhaný zázvor.
Vlijte těsto do připravených forem a pečte přibližně 28 až 35 minut, nebo dokud vršek dortu po lehkém zmáčknutí se vrátí zpět.
Nechte obě části korpusu chladnout aspoň 15 minut, než je vyndáte z formy. Poté je dejte na rošt, aby vychladly úplně.
Připravte si krém – smíchejte máslo, krémový sýr a sůl v míse pomocí ručního, nebo stolního robotu. Šlehejte 3 až 4 minuty. Poté přidejte moučkový cukr a Bailey’s smíchané s vanilkovým extraktem. Nyní vyšlehejte směs do nadýchanéhho krému.
Skládání dortu – položte jeden korpus na podložku, naberte zhruba 1 hrnek krému a rozprostřete jej na první vrstvu pomocí nože nebo stěrky. Poté přidejte druhý korpus, zakryjte celý vršek i boky dortu krémem. Dejte na 15 minut do lednice a poté naneste zbývající krém na dort.
Podávejte ideálně v den upečení, poté skladujte v lednici.