Marináda
Pokud máme sušené shitake, ideálně den předem si je namočíme do hrnku se 3 lžícemi sójové omáčky a trochy teplé vody. Mají tendenci se vznášet, tak je hezky zatížíme cedníčkem na čaj a necháme odpočívat. Když už jsme začali přemýšlet o zítřejším obědě nebo večeři, můžeme si i naložit kuřecí maso do marinády. Natáhne chuť a my zítra nebudeme mít tolik práce. Kuřecí řízky odblaníme a nakrájíme na nudličky. Do misky dáme ústřičnou omáčku, sojovku, sezamový olej, kari pastu, nastrouhaný zázvor a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a nasypeme do ní maso. Důkladně jej obalíme marinádou, zaklopíme a necháme v lednici do druhého dne. V horším případě toto uděláme aspoň hodinu před přípravou.
Druhý den houbičky i s nálevem přelijeme do maličkého kastrolku a pod pokličkou uvaříme doměkka. Za tu dobu se i vyvaří nálev, trvá to asi 20 minut. Potom houbičky rozkrájíme na plátky. Ve velkém kastrolu (nebo na wok pánvi, máme-li) rozehřejeme trošku oleje, přidáme arašídy, cibuli, česnek a cukr a necháme orestovat dorůžova. Přisypeme naložené maso, houbičky a za stálého oddělování kousků masa od sebe opékáme. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme citrónovou kůru z omytého bio citrónu a osolíme dle chuti.
V mezičase propláchneme rýži, doplníme jí 1 a půl násobkem vody, osolíme a pod pokličkou uvaříme doměkka. Trvá to cca 12 minut.