Guliše – knedlíky s ovocem

Nikdy jsme je doma nedělali. Teda ty s tvarohem. Ty klasické samozřejmě jo. Nejčastěji je dělala babička s všemožným ovocem. Se švestkama, meruňkama, jahodama, borůvkama,…. prostě s tím, co zrovna rozstlo v zahradě. Já je nikdy moc nemusela (ano, taky to teď moc nechápu), nebo spíš to ovoce v tom, které jsem vždycky vidličkou vyndala a snědla jen samotný knedlík. Teda knedlu. Teda Guliše (guliváry) – po našem :). Když mluvím o guliších, tak spousta lidí vůbec neví, o čem je řeč…teda hlavně tady v Praze. Tak si povzdechnu a překládám. Guliše = knedlíky s ovocem.Těžký život Moraváka….v Praze. Dneska jsem dělala tvarohové s jahodama. Ozvláštněné kakaem. Takové moje černoušky :). Posypané opraženou strouhankou s trochou nastrouhaného perníku a moučkovým cukrem. Dokonalá kombinace.

Jitka Zapletalová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 190 g polohrubé mouky
  • 50 g másla (+ dalších 100 g na polítí hotových knedlíků)
  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu (1 vanička)
  • špetka soli
  • 30 g kakaa
  • cca 6-10 jahod (ne ty úplně malé)
  • Strouhanku, perník, moučkový cukr na posypání

Postup

1

Smícháme všechny suroviny na těsto a rukama zpracujeme v hladké těsto (těsto bude mít konzistenci asi jako měkčí plastelíná). Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme na 6-8 kousků.

2

Kousek po kousku rukou rozmačkáme v placičku, na kterou pak dáme jahodu a zabalíme do „měšce“ ze kterého pak vytvoříme hezkou kouli. Stejně pokračujeme se všemi kusy.

3

Připravíme si velký hrnec, který naplníme vodou a dáme na sporák. Až bude voda vřít, opatrně do ní vhodíme knedlíky.

4

Vaříme 7-8 minut a poté vytáhneme.

5

Posypeme opečenou strouhankou a nastrouhaným perníkem, posypeme cukrem a zalijeme máslíčkem.

Poznámka

Z této dávky jsem měla 8 knedlíků.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Restované tofu s nudlemi, zeleninou a shiitake houbami

Focaccia

Nepečený cheesecake se sušenkovým máslem

Jednoduché řezy s nadýchaným krémem, bílou čokoládou a jahodami

15 minutové tiramisu kuličky

Strouhaný tvarohový koláč

Jablečné růže z listového těsta

Zeleninová musaka

Jemný koláč z listového těsta s karamelem a restovanými banány

Trhané hovězí

Křehounké tyčinky z jogurtového těsta připravené do 30 minut

Raw kakaovo-kokosové tyčinky