Chuť tohoto opravdu smetanového cheescaku je velmi jemná díky kokosu, kokosovému mléku a kokosovému extraktu. Přidejte ještě bílou čokoládu a vanilkový extrakt a máte dort, který je mnohem lepší, než kdyby byl jen ze smetany a kokosu.
Redakce
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
1 a 1/2 hrnku drcených krekrů, sušenek či piškotů
6 polévkových lžic změklého másla
1100 g smetanového sýra (např. žervé) – v původním receptu je opravdu kilo sýra, můžete ovšem ale toto množství snížit. O to nižší cheescake potom budete mít.
1 hrnek cukru krystal
1 a 1/2 hrnku strouhané bílé čokolády
3/4 hrnku kokosového mléka
2 lžičky kokosového extraktu
1 lžička vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
4 vejce
3/4 strouhaného sušeného kokosu
Postup
1
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte dortovou formu (o průměru asi 23 cm a hlubokou 7 cm – pokud použijete méně smetanového sýra, nemusí být tak moc hluboká). Celou formu obalte dvojitou vrstvou alobalu. Není to nutné, ale pomůžete tak rovnoměrnému rozvrstvení tepla a menší pravděpodobnosti připečených okrajů.
2
V menší míse namixujte nebo rozdrťte sušenky. Uhněťte s máslem a stlačte na dno formy.
3
Ve velké míse smíchejte smetanový sýr a cukr. Vmíchejte nastrouhanou bílou čokoládu, kokosové mléko a extrakty – kokosový i vanilkový.
4
Přidejte vejce, míchejte, dokud není vše spojeno. Vmíchejte 1/2 hrnku kokosu.
5
Směs nalijte na korpus. Celou formu umístěte do větší formy nebo pekáče a do toho většího nalijte asi 3 cm horké vody.
6
Pečte v předehřáté troubě 60 – 70 minut, dokud není střed dortu hotový. Vyjměte z větší formy (z vodní lázně) a dejte na mřížku mimo troubu. Nechte 10 minut chladnout. Nožem odřežte okraje formy (oddělíte tak částečně boky dortu od formy).
7
Odstraňte alobal (pokud jste ho použili) a nechte vychladnout 1 hodinu. Dejte na noc do ledničky do kompletního zchladnutí.
8
Oddělejte boky formy a dort posypte zbývajícím kokosem.