Pečená dýně hokkaidó s medovo-česnekovou zálivkou

Dýně Hokkaidó mám obzvlášť ráda, protože ač mají slupku za syrova poměrně tvrdou, nemusí se z nich loupat a varem nebo pečením krásně změkne. Pečenou zeleninu miluju snad v každé podobě, dýně nevyjímaje. A tak jsem si ji upekla, s česnekem a rozmarýnem, a přidala k ní pár dalších drobností, které pečenou dýni pozvedly na úplně novou úroveň.

Meg v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

K pečení:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • stroužky z půl až celé palice česneku
  • snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Na zálivku:

  • 2–4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžíce hořčice
  • upečený česnek
  • upečený rozmarýn
  • sůl, pepř

K podávání:

  • pražená dýňová semínka
  • sýr typu feta, balkánský nebo třeba jako jsem měla já, pevná domácí lučina
  • sušené brusinky

Postup

1

Dýni umyjeme a rozkrojíme, lžící z ní vydlabeme semínka. Troubu rozehřejeme na 200 °C.

2

Poté dýni rozkrájíme na měsíčky, které uložíme na plech s pečicím papírem, přidáme stroužky česneku ve slupce a rozmarýn. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

3

Pečeme, dokud dýně nezačne zlátnout a hlavně dokud spolu s česnekem nezměkne.

4

Upečené stroužky česneku vybereme z plechu, vymáčkneme ze slupky a přidáme k nim olivový olej, med, hořčici a pár lístečků rozmarýnu. Osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka na zálivku. Případně dochutíme dle potřeby.

5

Dýni pokapeme zálivkou a posypeme opraženými dýňovými semínky.

6

Přidáme sýr a brusinky, případně na ozdobu čerstvý rozmarýn a můžeme si vychutnávat skvělé podzimní jídlo, které dokonale zasytí i zahřeje.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuřecí prsa pečená na másle s česnekem a tymiánem

Rukolový salát s krevetami

Kuřecí Cordon Bleu nugetky bez smažení

Pórková pomazánka se sýrem a jablky

Meduňka – jak ji sklízet a skladovat + 5 domácích receptů

Salát z pečené z dýně hokkaido a červené řepy s ořechy

Tuňáková pomazánka s avokádem

Cheesecakové řezy s křehkým korpusem a jablky

Těstoviny s ricottou a avokádem

Kuřecí prsa s houbami a dijonskou omáčkou

Rychlá omáčka s kuřecími kousky, brokolicí a žampiony

Video: Dešťová kapka – japonský žele dortík na 2 způsoby