Jablečný koláč se zakysanou smetanou a skořicovou drobenkou
Recept jako stvořený k podzimu. Využijte jablíčka a upečte krásný jablečný koláč, který má navíc zakysanou smetanu a bohatou vrstvu křupavé drobenky. S tímto receptem je úspěch zaručen.
Předehřejte troubu na 200 °C. Vyrobte koláčový korpus dle receptu. Po uložení těsta do formy dejte na dno pečící papír a zasypte jej rýží. Stačí jen tolik, aby papír dobře držel ve formě.
2
Pečte 10 minut, poté vyndejte z trouby. Odstraňte papír s rýží. Troubu nevypínejte.
3
V míse smíchejte dvě lžíce mouky, sůl, 3/4 hrnku cukru a muškátový oříšek. V druhé misce smíchejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Nalijte mokré ingredience do suchých a dobře promíchejte. Nakonec přidejte jablka a přelijte směs do formy s korpusem. Pečte 15 minut.
4
Snižte teplotu na 180 °C a pečte koláč dalších 30 minut.
5
Mezitím smíchejte 2/3 hrnku cukru, 2/3 hrnku mouky a 2 lžičky skořice. Přilijte 4 lžíce másla a promíchejte do drobenky. Koláč posypejte drobenkou, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě 10 minut.