Hovězí / vepřový guláš od maminky

Abych byl zdejší komunitě také něčím užitečný, rozhodl jsem se pro sdílení v naší rodině velmi oblíbeného receptu - legendárního guláše od mé maminky :) Postup přípravy jsem se snažil koncipovat co nejpodrobněji, aby guláš mohl připravit i naprostý začátečník (jakým jsem i já sám :).

Tomáš Kyjanka

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2-3 větší cibule
  • 500 – 750 g hovězího/vepřového masa
  • 2 stroužky česneku
  • červená paprika mletá
  • sůl
  • pepř
  • 1 čili paprička
  • tmavá jíška

Postup

1

Nejprve si nakrájíme 2/3 velké cibule na polo-jemno; počet cibulí se odvíjí od toho, kolik máme masa.

2

Omyjeme maso (nemusíme čistit, spíše naopak - pro guláš je tlusté maso důležité); krájíme na celkem velké kusy.

3

Rozpálíme si hrnec s řepkovým olejem (můžeme použít i sádlo).

4

Cibulku restujeme dokud nedostane zlatavou barvu.

5

Přidáme maso a restujeme společně s cibulkou, dokud není ze všech stran řádně opečené.

6

Když je maso dostatečně opečené, přidáme cca 4 lžičky červené papriky (opět zaleží na tom, kolik máme masa) a za stálého míchaní dále restujeme.

7

Poté maso dostatečně osolíme (cca 3 velké špetky), což zapříčiní uvolnění vody z masa a vytvoření šťávy; přidáme trochu pepře.

8

Následně přidáme prolisovaný česnek (2 stroužky) a mícháme, dokud veškerá usazenina, která se v dosavadním vývoji utvořila na dně hrnce, nepovolí a nevytvoří šťávu.

9

Poté přidáme vodu (tak, aby maso bylo kompletně pod hladinou) a hrnec uzavřeme.

10

Maso vaříme dokud nezměkne (v papinovém hrnci cca půl hodiny; v normálním hrnci hodinu a půl s postupným doléváním vody).

11

Když máme maso dostatečně měkké, již jen přidáme dostatečné množství jíšky, aby nám guláš jak se patří zhoustl. Poté již jen podle chuti případně dosolíme a máme hotovo :-).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňové špagety se slaninou a česnekem

Kuskus s červenou řepou, mandarinkou, kešu

Sýrovo bramborová roláda se šunkou

Marinovaný losos Teriyaki hotový za chvíli

Bramborové válečky se švestkovým rozvarem

Cuketová pomazánka se zakysanou smetanou, tahini a česnekem

Vláčné banánové muffiny s ovesnými vločkami do 30 minut

Špagety siciliana

Video: Překrásný palačinkový Matcha dort se šlehačkovým krémem

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a dušenou zeleninou

Čokoládové cupcake s tvarohovo pudinkovým krémem

Brownies z černých fazolí, datlí a kávy + výživové hodnoty