Nejprve si nakrájíme 2/3 velké cibule na polo-jemno; počet cibulí se odvíjí od toho, kolik máme masa.
Omyjeme maso (nemusíme čistit, spíše naopak - pro guláš je tlusté maso důležité); krájíme na celkem velké kusy.
Rozpálíme si hrnec s řepkovým olejem (můžeme použít i sádlo).
Cibulku restujeme dokud nedostane zlatavou barvu.
Přidáme maso a restujeme společně s cibulkou, dokud není ze všech stran řádně opečené.
Když je maso dostatečně opečené, přidáme cca 4 lžičky červené papriky (opět zaleží na tom, kolik máme masa) a za stálého míchaní dále restujeme.
Poté maso dostatečně osolíme (cca 3 velké špetky), což zapříčiní uvolnění vody z masa a vytvoření šťávy; přidáme trochu pepře.
Následně přidáme prolisovaný česnek (2 stroužky) a mícháme, dokud veškerá usazenina, která se v dosavadním vývoji utvořila na dně hrnce, nepovolí a nevytvoří šťávu.
Poté přidáme vodu (tak, aby maso bylo kompletně pod hladinou) a hrnec uzavřeme.
Maso vaříme dokud nezměkne (v papinovém hrnci cca půl hodiny; v normálním hrnci hodinu a půl s postupným doléváním vody).
Když máme maso dostatečně měkké, již jen přidáme dostatečné množství jíšky, aby nám guláš jak se patří zhoustl. Poté již jen podle chuti případně dosolíme a máme hotovo :-).