fbpx

8 receptů na dokonalé marinády na maso

Chystáte se grilovat nebo péct maso? Pak mrkněte na těchto 8 pečlivě vybraných receptů. Ať už budete chtít připravit kuřecí, vepřové, hovězí, jehněčí maso či ryby a mořské plody, určitě si vyberete z těchto 8 jednoduchých a vyvážených marinád. :)

Honey-Mustard-Chicken-FoodieCrush.com-008

1. Indická marináda

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 3 lžičky solamylu
  • 1 cibule

Postup:

  1. Maso nakrájejte na menší kusy a cibuli nakrájejte najemno.
  2. V míse utřete žloutky se sójovou omáčkou, přisypte všechno koření a solamyl. Důkladně promíchejte, vsypte cibuli a nakonec přidejte kuřecí kousky. Zamíchejte tak, aby každý kousek byl obalený marinádou a nechte odležet v lednici přes noc.
  3. Odleželé kuřecí maso opékejte na rozehřátém oleji jen pár minut z každé strany. Dobrou chuť. J

2. Medová marináda z piva

Ingredience:

  • 100 ml světlého piva
  • 100 ml sójové omáčky
  • 75 g medu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 lžička sladké papriky

Postup:

  1. Do velké mísy nalijte pivo, sójovou omáčku a med. Přisypte prolisovaný česnek, najemno nakrájený rozmarýn a sladkou papriku. Promíchejte, přidejte libovolné maso a důkladně marinádu vpracujte do masa (například vepřového).
  2. Nechte uležet nejlépe přes noc. Podle zvoleného masa odleželé maso následně můžete osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. J

3.Hořčičná marináda

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety nebo krkovičky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička sladké papriky
  • bílý pepř
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience, vložte maso a důkladně marinádou obalte. Nechte uležet nejlépe přes noc.
  2. Odleželé maso následně můžete osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

4. Francouzská marináda z bílého vína

Ingredience:

  • 5 lžic oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte olej, víno a worcestrovou omáčku. Přidejte vylisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky. Osolte a opepřete, důkladně promíchejte a vložte libovolné maso. Nechte uležet nejlépe přes noc.
  2. Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

5. Šalotkovo-bylinková marináda

Ingredience:

  • 500 g masa
  • 360 ml olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky (tymián, oregano)
  • sladká paprika
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Maso nakrájejte na menší kousky, šalotky oloupejte a ponechte celé, česnek překrojte na půl.
  2. Ve velké míse smíchejte olivový olej, koření a bylinky podle chuti. Nakonec přidejte česnek, šalotku a kousky masa. Důkladně promíchejte a nechte odležet nejlépe přes noc.
  3. Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

6. Medovo-hořčičná marináda

Ingredience:

  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1-2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • hrst čerstvé petrželky
  • ¼ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte olej, hořčice, med a citronovou šťávu. Přidejte koření, bylinky a najemno nakrájenou petrželku.
  2. Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
  3. Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

7. Marináda z podmáslí a pepře

Ingredience:

  • 1,5 kg masa
  • 500 g cibule
  • 1 l podmáslí
  • 2 lžíce oleje
  • bobkový list
  • červená paprika (sladká či pálivá)
  • bylinky (oregano, petrželka)
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte najemno. Ve velké míse smíchejte podmáslí, olej, koření, bylinky a cibuli.
  2. Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
  3. Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

8. Pálivá srbská marináda:

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • ½ lžičky peře
  • 2 lžičky soli

Postup:

  1. Maso nakrájejte na menší kousky. Ve velké míse smíchejte olej, hořčici, kečup a worcestrovou omáčku. Přidejte koření, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  2. Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
  3. Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂

Mohlo by vás zajímat:
hovězí kuřecí Hovězí Kuřecí Omáčky a ochucovadla

Zdroj: www.foodiecrush.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře