Dýňový cheesecake (forma 20×20 cm):
Troubu předehřejte na 150 stupňů. Dno čtvercové formy o rozměru 20 x 20 cm vyložte pečícím papírem. Můžete také použít kulatou formu o průměru 22-23 cm.
Sušenky rozmixujte na jemno, přidejte špetku skořice a mletého zázvoru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Sýr a cukr společně prošlehejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Polovinu směsi (může být trochu větší) přendejte do připravené formy se sušenkami, uhlaďte do roviny.
Ke zbytku sýrové směsi přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Lžící opatrně klaďte dýňovou směs na sýrovou, pak lehce uhlaďte do roviny. Pokud byste nalily všechno najednou, obě směsi se Vám promíchají.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut, až je koláč pevný. Pak vypněte troubu, lehce pootevřete dvířka a ještě asi hodinu nechte koláč v troubě chladnout. Ostrým slabým nožem ořízněte boky koláče, aby při chladnutí nepopraskal. V lednici pak nechte vychladit do druhého dne nebo alespoň několik hodin.
Před servírování rozkrájejte na řezy a ozdobte ušlehanou šlehačkou, do které přidejte špetku skořice.
Jak připravit dýňové pyré Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Nespotřebované pyré můžete několik dní uchovat v lednici nebo zamrazit.