
Na 400 g sýra:
Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte mléko, a pomalu zahřívejte. Hrnec musí být velký, aby mléko mohlo projít varem, a přitom nepřeteklo.
Ve volné chvíli si připravte další hrnec, na který postavte cedník vystlaný látkou. Do cedníku budete chytat sýr a do spodního hrnce bude odtékat syrovátka.
Až mléko začne vařit, vmíchejte do něj šťávu vymačkanou ze dvou citronů a hrnec odstavte z plamene. Od žlutozelené syrovátky se oddělí sýr. Pokud syrovátka není úplně čistá, postup zopakujte – hrnec položte zpátky na plamen a přidejte víc šťávy.
Po úplném oddělení sýru vyklopte hrnec do cedníku. V látce zůstane sýr a syrovátka odteče do spodního hrnce. Sýr propláchněte pod studenou vodou a v plátnu ho vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda. Dejte sýr zabalený v plátnu ztuhnout do lednice.
Samotný sýr chutná lehce po citronech, ale samozřejmě si ho můžete dochutit solí a čerstvými bylinkami.