Výroba řeckého jogurtu je naprostá hračka, chce to jen mít trpělivost, než se jogurt uleží, ale to pochutnání stojí za to, je to vážně husté! Pokud ještě s výrobou jogurtu nemáte zkušenosti, můžete si nejprve vyrobit jen jednu dávku, ale jestli máte rádi řecké jogurty, budete si snad s radostí dělat věší dávky. 🙂
Řecký jogurt je výborný s medem, čerstvým ovocem i ořechy, ale to už je samozřejmě na vás. 🙂 Jak ho máte nejraději?
Postup:
Krok 1
V kastrole zahřejte mléko minimálně na 60 °C, ale nemělo by se vařit.
Krok 2
Mléko přelijte ho do nekovové mísy, ve které pak bude jogurt odpočívat a nechte chladnout na pokojovou teplotu.
Krok 3
Do zchladlého mléka vmíchejte tři lžíce jogurtu, zakryjte čistým ručníkem či utěrkou a nechte 8-12 hodin odpočívat na teplém místě (v zimě můžete nechat v troubě vyhřáté na 40°C).
Krok 4
Zbavte se přebytečné tekutiny. Tu buď můžete opatrně slít a odebrat lžící, nebo jogurt vymačkat přes mušelínové pláténko.
Varianta 2: na čistou nekovovou mísu položte cedník, vyložte ho plátnem (lze nahradit i nějakým tričkem, pokud ho obětujete), jogurt přelijte a nechte pár hodin samovolně odkapat v lednici, případně použijte jen plátno/tričko bez cedníku a látku zafixujte gumičkami.
Krok 5
Jogurt můžete ještě rozšlehat, aby měl jednotnou a jemnější texturu.
Dobrou chuť! 🙂
Skladujte v lednici až 5 dnů ve vzduchotěsné nádobě. Pár lžic si vždy nechte po ruce na výrobu další várky.