
Suroviny na lokše (cca 8 ks):
Marinované tofu:
Zelí:
Nejprve si připravíme brambory na lokše a to právě vyžaduje trochu práce den předem. Brambory uvaříte ve slupce, poté je oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Takto připravené brambory nechejte přikryté uležet do následujícího dne. Dělá se to kvůli tomu, že brambory hned po uvaření pouští ještě dost vody a těsto by se Vám rozteklo.
Den předem si také připravíme tofu, které nakrájíme na kostky. Všechny suroviny na marinádu smícháme dohromady a tofu v ní obalíme a necháme ležet v lednici.
Následující den si doděláme těsto na lokše. Nastrouhané brambory osolíme a přidáme nejprve asi polovinu připravené hladké mouky a postupně ji přisypáváme podle potřeby. Ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 válečky, které krájíme na plátky velikosti cca 3x5 cm. Jednotlivé plátky těsta na pomoučené podložce vyválíme na tenké placky, které následně smažíme na pánvi na troše oleje z obou stran. To, že máte lokše otočit, poznáte podle toho, že se na nich začnou dělat tmavé flíčky.
Se zelím jsem si to ulehčila, protože jsem použila sterilované, jehož příprava je rychlejší a navíc je zelí ve sladkokyselém nálevu už poměrně dobře ochucené. Zelí dáme do hrnce včetně nálevu, podlijeme hrnkem vody, osolíme a necháme dusit cca 30 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme najemno cibuli a dáme si ji restovat na troše oleje, dokud nezezlátne. Já mám ráda červené zelí spíše sladší, takže přislazuji cukrem, můžete přidat i kapičku octa. Zelí zahustíme syrovou bramborou, kterou nastrouháme na jemném struhadle a necháme v zelí cca 3 minuty zavařit. Do hotového zelí zamícháme opečenou cibulku.
S marinovaným tofu už pak není v podstatě žádná práce. Vyndáme ho z lednice a dáme opéct na suchou pánev (olej je už v marinádě).