Marinované tofu se zelím a lokši

Že vegani jedí jen saláty? Ale houby! Na rostlinné stravě si můžete dopřát i českou klasiku. Když jsme u nás slavily hody, tak jsem řešila, co si dát místo kachny (ano, my míváme svatomartinskou kachnu), tak jsem si den dopředu naložila tofu a všichni mi ho pak ochutnávali z talíře. Dopředu upozorňuji, že recept vyžaduje trochu přípravy už den předem, ale za tuhle baštu to rozhodně stojí!

Broccolicious

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Suroviny na lokše (cca 8 ks):

  • 1 kg brambor
  • 1 kg hladké mouky
  • trocha oleje na opékání
  • 2 lžičky soli

Marinované tofu:

  • 2 balení bílého tofu
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce worchesterovky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce oleje

Zelí:

  • 1 sklenice červeného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 cibule
  • 1 brambora

Postup

1

Nejprve si připravíme brambory na lokše a to právě vyžaduje trochu práce den předem. Brambory uvaříte ve slupce, poté je oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Takto připravené brambory nechejte přikryté uležet do následujícího dne. Dělá se to kvůli tomu, že brambory hned po uvaření pouští ještě dost vody a těsto by se Vám rozteklo.

2

Den předem si také připravíme tofu, které nakrájíme na kostky. Všechny suroviny na marinádu smícháme dohromady a tofu v ní obalíme a necháme ležet v lednici.

3

Následující den si doděláme těsto na lokše. Nastrouhané brambory osolíme a přidáme nejprve asi polovinu připravené hladké mouky a postupně ji přisypáváme podle potřeby. Ručně vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 válečky, které krájíme na plátky velikosti cca 3x5 cm. Jednotlivé plátky těsta na pomoučené podložce vyválíme na tenké placky, které následně smažíme na pánvi na troše oleje z obou stran. To, že máte lokše otočit, poznáte podle toho, že se na nich začnou dělat tmavé flíčky.

4

Se zelím jsem si to ulehčila, protože jsem použila sterilované, jehož příprava je rychlejší a navíc je zelí ve sladkokyselém nálevu už poměrně dobře ochucené. Zelí dáme do hrnce včetně nálevu, podlijeme hrnkem vody, osolíme a necháme dusit cca 30 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme najemno cibuli a dáme si ji restovat na troše oleje, dokud nezezlátne. Já mám ráda červené zelí spíše sladší, takže přislazuji cukrem, můžete přidat i kapičku octa. Zelí zahustíme syrovou bramborou, kterou nastrouháme na jemném struhadle a necháme v zelí cca 3 minuty zavařit. Do hotového zelí zamícháme opečenou cibulku.

5

S marinovaným tofu už pak není v podstatě žádná práce. Vyndáme ho z lednice a dáme opéct na suchou pánev (olej je už v marinádě).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pavlova dortíky

Rychlý třívrstvý Baileys dezert s čokoládou a sušenkami

Domácí Mozartovy koule

Vepřové špalíky se schwarzwaldskou šunkou a tymiánem

Eskymo řezy

Piškotový koláč se švestkami a levandulí

Bezlepkoví kakaoví medvídci s chia semínky a jogurtem

Neodolatelně křupavé mozzarelové tyčinky

Skořicoví šneci

Paštika z kuřecích jater

Bazalkovo-citrónové cupcaky

Sněhové pusinky