Nejprve vypracujeme těsto - smícháme hladkou mouku ( 250 g ), máslo, dva žloutky, extrakt a 150 g cukru krystal v hladké těsto,které zabalíme do folie a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Citrony oloupeme, zbavíme semínek a dužinu rozmixujeme. Dáme do hrnce spolu s 200 ml studené vody, 5 lžícemi cukru krystal a vaříme na mírné teplotě za častého míchání dokud nám směs nezhoustne na konzistenci hustého "sirupu". Před koncem vmícháme likér. Poté dáme stranou dobře vychladnout.
Nyní si předehřejeme troubu na 180°C a formu si vyložíme pečícím papírem. Krém nachystáme z citronové směsi, ricotty, třtinového cukru, dvou žloutků a dvou lžic mouky. Vše promícháme a ochutnáme, popřípadě můžeme přidat ještě likér, citronovou šťávu nebo naopak cukr, podle Vaší chuti. Náplň by měla být hustší.
Koláčovou formu vyložíme rozváleným , vychladlým těstem, pracujeme rychle aby těsto nezměklo. Nyní navršíme krém. Vše pečeme asi 30-40 minut , do té doby než bude krém ztuhlý. Koláč je nutné nechat poté dokonale vychladit. Nyní už si jen rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a potřeme s ní dort, opět necháme vychladnout a podáváme ideálně studený třeba s kopečkem čokoládové zmrzliny a poprášené moučkovým cukrem:)