Broskovový koláč s křupavým těstem a vůní skořice

Poctivý ovocný koláč umí dnes již upéct málokdo. S tímto receptem to ale bude hračka! Náplň si můžete zvolit dle chuti, já se ovšem rozhodla pro lehce nakyslý broskovový koláč, který u nás doma vždy vyhrával v oblíbenosti. 🙂
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Porce: 10

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus

  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 220 g másla, nakrájeného na malé kostky
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • (1-2 lžíce studené vody – pouze, kdyby bylo těsto příliš suché)
  • 1 rozšlehané vejce

Broskvová náplň

  • 8 hrnků nakrájených broskoví na kousky, bez slupek
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

1

Smíchejte mouku, cukr a sůl ve větší míse. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a zlehka promíchejte. Vysypte směs na lehce pomoučený povrch a krátce zpracujte. Uložte do potravinové folie na 15 minut do mrazáku.

2

Poté rozbalte, přidejte podmáslí a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte jej do dvou kol a zabalte každé do potravinové folie. Vložte obě těsta na hodinu do lednice.

3

Mezitím si připravte náplň do koláče. Ve větší míse promíchejte broskve, cukr, skořici, muškátový oříšek, škrob a vanilkový extrakt.

4

Těsto vyndejte z lednice a nechte 5 minut v pokojové teplotě. Na pomoučeném povrchu jej rozválejte na kruh o něco větší, než je vaše koláčová forma.

5

Vyválené těsto přendejte do formy a hezky urovnejte. Naplňte formu broskvovou náplní.

6

Druhou část těsta opět vyválejte, nakrájejte na proužky a naskládejte do vzoru jako je na fotografii.

7

Na okrajích spojte obě těsta a celý koláč potřete rozšlehaným vejcem.

8

pečte na 200 °C přibližně 45 minut nebo dozlatova.

9

Před krájením nechte koláč kompletně vychladnout. Podávejte s trochou zmrzliny nebo šlehačky.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Domácí Míša s Nutellou

Dvojfarebný tvaroháčik

Krémová polévka z topinambur a žampionů

Cuketové lasagne s hovězím masem a parmezánem

Paleo pštrosí vejce

Dýňový chlebíček s čokoládou

Zapečené jáhly se zeleninou a tempehem

Brownies z fazolí

8 receptů na chladivé koktejly plné vitamínů ze 3 ingrediencí

Rychlý jemný závin s makovou náplní a džemem

Avokádovo-vaječné mini wrapy

Mléčná rýže s rajčaty