Bábovka se zakysanou smetanou

Bábovka je krásně vláčná a jemná. Díky třtinovému cukru má medově zlatou barvu. A nebo to bude tím rumem? :)

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na menší bábovku si připravte:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 3 menší vejce (velikost “M”)
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 200 g zakysané smetany, pokojové teploty
  • citronový olej nebo kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 2-3 lžíce rumu

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte připravenou směsí (nebo jak jste zvyklí).
V misce smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Ve větší míse společně vyšlehejte vejce a cukr do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje.

2

Střídavě přidejte mouku a zakysanou smetanu, mouku ve třech, smetanu v dvou dávkách. Vždy dobře promíchejte. Nakonec přilijte dle chuti rum.
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte dalších cca 30 minut, až je bábovka hotová. Zjistíte pomocí špejle.

3

Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním pocukrujte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ledová káva

Domácí pomerančový sirup ze 4 ingrediencí

Léčivá Kopřiva – Jak ji sbírat a používat + 7 receptů

Pasta a lá Šprot

Celozrnné lívance

Domácí chilli du pivert

Mujaddara

Fit květákové jednohubky s bylinkami, česnekem a mozzarellou

Dýňové rizoto s kokosovým mlékem

Bezlepkový quiche

Cuketové lasagne

Krůtí ptáčky