Na menší bábovku si připravte:
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte připravenou směsí (nebo jak jste zvyklí).
V misce smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Ve větší míse společně vyšlehejte vejce a cukr do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje.
Střídavě přidejte mouku a zakysanou smetanu, mouku ve třech, smetanu v dvou dávkách. Vždy dobře promíchejte. Nakonec přilijte dle chuti rum.
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte dalších cca 30 minut, až je bábovka hotová. Zjistíte pomocí špejle.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním pocukrujte.