Jak sušit ovoce v elektrické troubě + příklady

Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návod, jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. 🙂

Zdravé domácí sušené ovoce

Postup

1

Nejprve začněte sušit cca na 30 – 40 °C.

2

Po hodině až dvou, zvýšíme teplotu na 60 – 70 °C

3

Poa ke konci,  opět na poslední hodinu až dvě, maličko snížíme. Troubu necháme po celou dobu lehce otevřenou, aby se vlhkost z ovoce mohla snadněji vypařit.

4

Většinou sušíme ovoce 6 – 12 hodin. Vše samozřejmě závisí na velikosti ovoce, druhu ovoce a na naší troubě. Například jablkům bude stačit 7 hodin, pomeranče je třeba v troubě nechat většinou i 11 – 12 hodin.

5

Pokud máme k troubě kovovou mřížku, přes kterou ovoce nepropadne, použijeme ji. Pokud máme pouze plech, vyložíme jej alespoň pečícím papírem.

6

Usušené ovoce uchováváme v nádobě bez přístupu vzduchu a světla.

 Příklady

Jablka

Jablka oloupeme a zbavíme jadřince. Nakrájíme si je na tenké plátky. 100 ml citrónové šťávy smícháme se lžičkou medu. Do této šťávy namočíme jablka a rovnoměrně je rozložíme na síto/plech. Můžeme je ještě posypat skořicí.

dried_apples
Kiwi

Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které rovnoměrně rozložíme na síto/plech.

dried_kiwi
Pomeranče

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na síto/plech.

dried_oranges
Jahody

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme na síto/plech.

dried_strawberries
Banány

Banány oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. 100 ml citrónové šťávy smícháme se lžičkou medu. Do této šťávy banány namočíme a rovnoměrně je rozložíme na síto/plech.


dried_bananas

Mohlo by vás zajímat: banán, jablka, jahody, kiwi, ovoce, pomeranč, Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Zdroj: www.housingaforest.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře