Jak sušit ovoce v elektrické troubě + příklady
Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návod, jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. 🙂

Postup
Nejprve začněte sušit cca na 30 – 40 °C.
Po hodině až dvou, zvýšíme teplotu na 60 – 70 °C
Poa ke konci, opět na poslední hodinu až dvě, maličko snížíme. Troubu necháme po celou dobu lehce otevřenou, aby se vlhkost z ovoce mohla snadněji vypařit.
Většinou sušíme ovoce 6 – 12 hodin. Vše samozřejmě závisí na velikosti ovoce, druhu ovoce a na naší troubě. Například jablkům bude stačit 7 hodin, pomeranče je třeba v troubě nechat většinou i 11 – 12 hodin.
Pokud máme k troubě kovovou mřížku, přes kterou ovoce nepropadne, použijeme ji. Pokud máme pouze plech, vyložíme jej alespoň pečícím papírem.
Usušené ovoce uchováváme v nádobě bez přístupu vzduchu a světla.
Příklady
Jablka
Jablka oloupeme a zbavíme jadřince. Nakrájíme si je na tenké plátky. 100 ml citrónové šťávy smícháme se lžičkou medu. Do této šťávy namočíme jablka a rovnoměrně je rozložíme na síto/plech. Můžeme je ještě posypat skořicí.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které rovnoměrně rozložíme na síto/plech.
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na síto/plech.
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme na síto/plech.
Banány oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. 100 ml citrónové šťávy smícháme se lžičkou medu. Do této šťávy banány namočíme a rovnoměrně je rozložíme na síto/plech.
Mohlo by vás zajímat:
banán jablka jahody ovoce pomeranč
Zdroj: www.housingaforest.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře