
Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo. Vymačkám z nich šťávu a naplním zapékací mísu předem vymazanou máslem. Vrstva by měla být 2 – 3 centimetry silná. Minimálně.
Vánočku nakrájím na centimetrové plátky a dám je na vrstvu jablek. Jablka ještě předtím posypu trochou vanilky a rozinek.
V misce smíchám tvaroh, vejce, salko, mléko a dobře rozmíchám. Vzniklou směsí zaliji vánočku. Směsí nešetřím. Vánočka by se měla pěkně promáčet. Pokud je už opravdu hodně tvrdá, předem ji namočím do mléka.
Vrch posypu ještě rozinkami a plátky mandlí nebo jinými oříšky. Peču zhruba 25 minut dokud tvarohová směs neztuhne.
Žemlovku podávám ještě teplou, posypanou moučkovým cukrem a s kouskem másla navrch.