Na pánvi nasucho opražíme lžičku soli a přidáme bílý sezam. Stále mícháme vařečkou. Když začnou semínka růžovět a trošku praskat, vyzkoušíme rozetřením mezi prsty, jsou-li již hotová (připravené semínko lehce rozmázneme) a přesypeme je do třecí misky, nejlépe suribachi (jde to i v mlýnku na mák nebo v hmoždíři). Tloukem utřeme semínka, až je jich přibližně 70% rozdrobených. Přesypeme do jiné misky.
Na pánev nasypeme opět sůl a po chvilce černé semínko a Nori vločkami. Také stále mícháme a nasucho opražíme. Mezi prsty zkoušíme, jestli jdou semínka rozetřít. Sezam se nesmí připálit, jinak zhořkne. Také černý sezam rozdrtíme ve třecí misce a přimícháme k bílému. Oboje promícháme, necháme zcela vychladnout, přesypeme do sklenice, uzavřeme a skladujeme v lednici. Spotřebujeme do 14ti dní spotřebujeme, protože rychle žlukne.
Gomasio můžete připravit také jen z jednoho druhu sezamového semínka anebo bez řasy Nori. Ovšem v tom případě se ochudíte o vitamíny a minerální látky, které řasa obsahuje :)
Máme-li tu možnost, vybíráme si sezam raději neloupaný.