Těstoviny uvaříte v osolené vodě dle návodu na skus (al dente).
Mezitím si pokrájíte česnek nadrobno a feferonku na malinkaté kousíčky.
Brokolici odstraníte košťál a hlavu brokolice rozdělíte na 4 stejně velké kusy.
Ty vložíte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvaříte zcela doměkka – cca 8 – 10 minut.
Pak brokolici scedíte a propláchnete proudem studené vody.
Uvařené růžičky brokolice pokrájíte nahrubo, stonky růžic pokrájíte najemno.
Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíte olej, přidáte česnek a restujete do té doby, dokud nezačne zlátnout.
Pak přidáte posekanou feferonku a restujete dozlatova ještě cca 2 minuty.
Přidáte pokrájenou brokolici.
Vsypete sůl, vše promícháte a cca 2 – 3 minuty zprudka opékáte a mícháte – v této fázi se růžičky brokolice rozpadnou na malinké kousky.
Následně přidáte těstoviny, vše důkladně promícháte, aby se těstoviny obalily kousky brokolice a ještě cca 3 – 4 minuty na mírném ohni prohříváte a pak hned podáváte.
Těstoviny jsou chutné jen takto samotné, už nic dalšího ke zlepšení chuti nepotřebují. Kdo si však nedokáže představit těstoviny bez parmezánu, tak si jen zlehka těstoviny posype – zlehka proto, aby výrazná chuť sýra nepřebila jemnou brokolicovou chuť …:) V horkých dnech jsou chutné tyto těstoviny i studené – jako salát. Postní varianta : použijete bezvaječné těstoviny a vynecháte parmezán.