Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Olejem vymažte dvě dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte pečícím papírem.
- V velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
- V druhé míse rozšlehejte vejce s vodou/kávou, mlékem, olejem a vanilkovým extraktem. Vmíchejte mokré ingredience do suchých jen potud, dokud nebude vše promíchané.
- Rovnoměrně rozdělte těsto do dvou dortových forem a pečte 27 až 32 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde suchá.
- Vyndejte formy z trouby a nechte chladnout na roštu aspoň 10 minut. Poté vyndejte korpus z forem a nechte kompletně vychladnout.
- Rozpusťte čokoládu nad parou a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- V míse rozšlehejte máslo dokud nebude světlé a nadýchané. Přidejte cukr a šlehejte do pěny. Přilejte vanilkový extrakt, zchladlou čokoládu a vyšlehejte na vysoký stupeň, dokud nebude směs světlejší a nadýchaná.
- Krémem namažte vršek korpusu a přiklopte jej druhým. Zbylým krémem pomažte celý povrch dortu. Před podáváním skladujte v lednici.