Domácí chilli omáčka sambal

Sambal - aneb velice až převelice ostrá chilli omáčka. Koupili jsme na trhu kilo chilli papriček, a tak vznikl nápad na zpracování v podobě této pasty. Pro mě osobně je tak ostrá, že na celý krajíc chleba stačí množství pouze na špičku nože. Omáčku využuji hlavně při vaření místo cayenského pepře a pro odvážné místo kečupu.

Domácí chilli omáčka sambal

Ingredience na 10 porcí

  • asi 40 ks papriček ( + – 350 g )
  • 1 velká cibule
  • 1 dcl rostliného oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • 6 lžiček soli
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce sladkého sirupu – např. sladový či javorový
  • 1 hlavička česneku
  • 2 lžíce octa

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Papričky omyjeme a odřežeme zelené konce.

2

Papričky i se semínky dáme do vysoké nádoby, přidáme oloupanou cibuli a zbytek ingrediencí. Mixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, která bude zprvu trochu vodnatá. Nyní kaši vaříme na mírném ohni - redukujeme do zhoustnutí. Kdo má odvahu, ochutná a případně dochutí.

3

Do většího hrnce dáme vodu a vyvaříme sklenice i s víčky. Vyndáme na prkýnko. Zredukovanou pastou Sambal plníme sklenice se šroubovacím víkem a sklenice pak vaříme asi 10 min. Poté vyjmeme z vody, obrátíme víkem dolů a položíme na prkýnko. Nyní máme pastu zavařenou a nemusíme ji skladovat v lednici, to až po otevření.

4

Zredukované pasty mám asi 400 g.

Domácí chilli omáčka sambal

Mohlo by vás zajímat: Přílohy, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře