Domácí chilli omáčka sambal

Sambal - aneb velice až převelice ostrá chilli omáčka. Koupili jsme na trhu kilo chilli papriček, a tak vznikl nápad na zpracování v podobě této pasty. Pro mě osobně je tak ostrá, že na celý krajíc chleba stačí množství pouze na špičku nože. Omáčku využuji hlavně při vaření místo cayenského pepře a pro odvážné místo kečupu.

Blani Szarzec

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • asi 40 ks papriček ( + – 350 g )
  • 1 velká cibule
  • 1 dcl rostliného oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • 6 lžiček soli
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce sladkého sirupu – např. sladový či javorový
  • 1 hlavička česneku
  • 2 lžíce octa

Postup

1

Papričky omyjeme a odřežeme zelené konce.

2

Papričky i se semínky dáme do vysoké nádoby, přidáme oloupanou cibuli a zbytek ingrediencí. Mixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, která bude zprvu trochu vodnatá. Nyní kaši vaříme na mírném ohni - redukujeme do zhoustnutí. Kdo má odvahu, ochutná a případně dochutí.

3

Do většího hrnce dáme vodu a vyvaříme sklenice i s víčky. Vyndáme na prkýnko. Zredukovanou pastou Sambal plníme sklenice se šroubovacím víkem a sklenice pak vaříme asi 10 min. Poté vyjmeme z vody, obrátíme víkem dolů a položíme na prkýnko. Nyní máme pastu zavařenou a nemusíme ji skladovat v lednici, to až po otevření.

4

Zredukované pasty mám asi 400 g.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňový koláč

Svieža jahodová torta

Falafel s čapátí

Zázvorový sirup

Podzimní pickles – kvašená zelenina

Dobošové řezy

Pizza s rajčaty a mozzarellou

Sladký francouzský toast

Snídaňová pohanková kaše s ovocem

Tortellini in brodo

Domácí nutella

Domácí fitness kapustové chipsy s olivovým olejem a solí