Kořeněný dýňový sirup
Dýňový sirup už tak nějak k podzimu patří. Než si kupovat drahé a záhadné lektvary z obchodu, je lepší udělat si jej doma. Můžete tak použít velké množství protizánětlivé dýně, kvalitnější sladidlo, přidat koření podle libosti a doladit si výslednou konzistenci. Sirup pak využijete nejen na přípravu latté, ale třeba na palačinky či ranní kaši.

Ingredience na 10 porcí
- 1/2 dýně hokkaido (cca 450 g v syrovém stavu před vypeckováním a oloupáním)
- 100 g cukru z kokosového nektaru (kokosového cukru, lze určitě nahradit panelou, případně zkusit třeba javorový sirup)
- 300 ml vody (+ na případné doředění podle vlastních požadavků)
- 4 svitky skořice
- 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru (přidejte více, pokud máte zázvor rádi a chcete ještě léčivější sirup)
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Hokkaido rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180°C cca 40 minut, dokud není dužina měkká (záleží na velikosti dýně). Necháme lehce vychladnout.
V menším hrnci smícháme cukr s vodou a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme cca 10 minut odstát.
Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré.
Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Necháme dalších 5 minut za stálého míchání lehce probublávat, vytvoří se nám sirupová konzistence. Odložíme a necháme lehce vychladnout.
Poté přecedíme přes jemné sítko, snažíme se procedit co nejvíce pyré spolu se šťávou (přes sítko budete muset trochu pomačkat, ale určitě si s tím dejte tu práci). Pokud se vám závěrečná konzistence zdá moc hustá, můžete doředit trochou převařené vody. Uchovávejte v lednici v dobře uzavřené nádobě.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně