Hokkaido rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180°C cca 40 minut, dokud není dužina měkká (záleží na velikosti dýně). Necháme lehce vychladnout.
V menším hrnci smícháme cukr s vodou a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme cca 10 minut odstát.
Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré.
Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Necháme dalších 5 minut za stálého míchání lehce probublávat, vytvoří se nám sirupová konzistence. Odložíme a necháme lehce vychladnout.
Poté přecedíme přes jemné sítko, snažíme se procedit co nejvíce pyré spolu se šťávou (přes sítko budete muset trochu pomačkat, ale určitě si s tím dejte tu práci). Pokud se vám závěrečná konzistence zdá moc hustá, můžete doředit trochou převařené vody. Uchovávejte v lednici v dobře uzavřené nádobě.