Nakrájejte cibuli najemno a na větší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje. orestujte cibuli společně se špetkou soli dosklovata. Poté snižte teplotu , přidejte máslo a nechte cibuli zkaramelizovat. To zabere přibližně 30 až 40 minut. Před koncem karamelizace přidejte směs koření.
Nakrájejte brambory a rajčata na plátky. V míse smíchejte smetanu se solí a čerstvě namletým pepřem. Plátky brambor ponořte do smetany. Rajčatové plátky rozložte na talíř, osolte a opepřete.
Troubu předehřejte na 230 °C, ideálně s oběhem vzduchu.
Do zapékací formy rozprostřete polovinu množství cibule, přikryjte vrstvou rajčat s posypejte polovinou bazalky. Naskládejte brambory, přelijte je polovinou množství smetany a lehce zakápněte olivovým olejem. Ještě jednou vše zopakujte.
Formu zakryjte alobalem a pečte přibližně 50 minut. Poté sundejte alobal, snižte teplotu na 200 °C a nechte péci dalších 30 minut nebo dokud okraje nezhědnou.
Podávejte posypané čerstvou bazalkou jako hlavní chod nebo například přílohu k masu.