Smíchejte v míse mleté maso s předem namletou mortadellou, trochu ho osolte a opepřete. Do mísy vložte jedno vejce a dvě malé hrsti nastrouhaného sýra.
Nakrájejte cibuli nadrobno a dejte ji smažit na pánvi s cca 20g másla. Dozlatova opečenou cibulku smíchejte se směsí v míse. Pokud je potřeba, přidejte trochu mouky, aby se vám líp spojilo těsto.
Těsto vytvarujte do kuliček (v průměru cca 5 cm) a ty uválejte v mouce.
V hluboké pánvi dejte 2 lžíce olivového oleje a kostku másla (cca 30g), přidejte smažit chilli papričku (kterou potom můžete vyndat).
Do rozpálené pánve dejte osmahnout dozlatova masové kuličky. Potom je zalijte bílým vínem a nechte ho vypařit. Vše zalijte pasírovanými rajčaty a přihoďte pár lístků bazalky. Osolte, opepřete.
Vše vařte na mírném ohni dalších cca 20 minut. Nakonec posypejte bazalkou nakrájenou na jemno. Podávat můžete s bílým italským chlebem, salátem nebo třeba pečeným bramborem.