Všechny suché ingredience smícháme dohromady vařečkou v míse od našeho domácího mazlíčka, robota na těsto. :-)
Přilijeme asi 600 ml vlažné vody a zapneme mixér. Poté přilívejte pomalu zbytek 150 ml vody. Těsto bude lepkavé, nebudete z něho moct udělat bochník, takže s tím počítejte. Ale nesmí být moc tekuté!
Těsto se nechá odstát v zakryté míse 24 h při pokojové teplotě.
Zapneme troubu na 220 ºC. Těsto vyklopíme a záleží pak na vás, jaký tvar bochníku chcete mít. Těsto je po 24 hodinách tvarovatelné. Na dobu na pečení vymažeme olejem a vysypeme pohankovou moukou. Dáme do nádoby a přikryjeme alobalem. Pečeme 30 minut. Po 30 minutách alobal odděláme a necháme dopéct dalších 15–20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto dopečené, než ho vytáhnete z trouby.
Po mírném zchladnutí, abychom se nepopálili, vytáhneme chleba z nádoby a zabalíme do utěrky.
Přidejte si do chlebíku Vaše oblíbená semínka či oříšky dle chuti. :-)