200 g pohanky
200 g červené řepy a mrkve (ale může být i libovolná zelenina)
2 vejce
na zahuštění – strouhanku dle potřeby
na dochucení – česnek, sůl
Pohanku propláchneme vodou a zalijeme vroucí vodou či vývarem v poměru 1 díl pohanky na 2 díly vody a přikryjeme pokličkou a necháme pohanku „dojít“ (měla by se voda "vsáknout" do pohanky). Pohanku nevařím, opravdu změkne sama :).
V hrnci orestujeme nastrouhanou mrkev s červenou řepou a dusíme do změknutí. Necháme vychladnout a smícháme s vychladlou pohankou. Poté přidáme vejce, česnek a sůl. Do směsi přidáme tolik strouhanky, aby byla hmota kompaktní a šly z ní vytvarovat karbanátky.
Karbanátky buď smažíme na trošce oleje na pánvi z obou stran, nebo je můžeme upéct dozlatova v troubě na 180–200 stupňů, trvá to asi 25–30 minut.