Pečený tvarohový koláč

Myslím, že nad tímto tvaroháčkem zajásají (nejen) hlídači kalorií a příznivci zdravého životního stylu. Nebo přinejmenším zdravějšího. Já teda tabulky neznám, i tak věřím tomu, že vločky a tvaroh a vejce a minimum cukru nemohou nikomu uškodit. V tomhle případě ale nebude ošizen ani žádný milovník sladkostí. A kdyby přecijen někdo naznal, že koláč není dost sladký, vždycky si ho ještě můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Peťula FoodWorld

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • ovesné vločky – 100 g
  • máslo – 100 g
  • dětské piškoty – 10 ks
  • vanilkový cukr – 1 PL
  • nízkotučný tvaroh – 500 g
  • vejce – 3 ks
  • cukr – 3 PL
  • smetanový jogurt – 3 PL
  • solamyl – 3 ČL
  • vanilkový extrakt – 1 ČL
  • kompotované višně – 100 g
  • ochucená sypká směs na želé – 300 ml
  • moučkový cukr – 2 PL
  • kůra z jednoho citronu

Postup

1

Nejprve si přichystáme směs na těsto. V mixeru rozšmelcujeme piškoty, vločky, vanilkový cukr a máslo pokojové teploty. Směsí vyložíme dortovou formu (nejlépe s odnímaletným dnem) o průměru 20 cm a dáme na deset minut péct na 180 stupňů.

2

Mezitím se pustíme do náplně. Tvaroh, jogurt, vejce, solamyl, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru vyšleháme dohladka. Směs bude krapet tekutá, ale klid, díky vejcím a solamylu při pečení ztuhne tak akorát.

3

Formu po deseti minutách vyndáme (těsto bude vypadat neupečeně, mastněji – to chceme, ať se nepřesuší) a nalijeme do ní veškerou tvarohovou náplň. Pečeme dalších 35 minut na 160 stupňů. Koláč necháme po upečení aspoň 2 hodiny vychladnout a to ve formě, jelikož na něj potom budeme lít ještě želé.

4

To je jednoduché, připravíme ho podle návodu na pytlíku. Já jsem pytlík určený pro přípravu 500 ml želé nasypala do 300 ml vody. Na dort tohoto průměru to stačí a želé má pak intenzivnější chuť a není třeba přidávat tolik cukru. Než jsem dort polila, naskládala jsem na něj ještě kompotované višně, ale jakýkoli kompot se hodí, prostě podle chuti. Dort nechte odležet nejlépe přes noc. V lednici vydrží 3 dny.

Poznámka

Pokud by někomu nezáleželo na počtu kalorií, klidně zkuste koláč upéct s tučnějším tvarohem. V tom případě klidně můžete ubrat jednu lžičku solamylu, směs nebude tak tekutá. A podle chuti klidně do směsi přimíchejte hrozinky nebo jiné kandované či sušené ovoce, ale potom opět pozor na množství přidaného cukru. Takové ovoce ho totiž obsahuje dost samo o sobě.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Hrachová pučálka

Bezlepková banánová bábovka se zázvorem

Filírované kachní prso s portským na podzimní zelenině

Cuketa zapékaná s kuřetem, česnekem a sýrem

Slaný koláč z listového těsta zapékaný s bramborami, šunkou a sýrem

Domácí bylinkové máslo se solí

Video: Bagetové lodičky plněné rozteklým sýrem, křupavou slaninou a krémovými vajíčky

Focaccia s olivami a tymiánem

Vynikající krtkův dort na plech

Dýňový chléb

Tvarohový cheesecake do mističky

Čokoládový dort Ferrero