
Nejprve si přichystáme směs na těsto. V mixeru rozšmelcujeme piškoty, vločky, vanilkový cukr a máslo pokojové teploty. Směsí vyložíme dortovou formu (nejlépe s odnímaletným dnem) o průměru 20 cm a dáme na deset minut péct na 180 stupňů.
Mezitím se pustíme do náplně. Tvaroh, jogurt, vejce, solamyl, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru vyšleháme dohladka. Směs bude krapet tekutá, ale klid, díky vejcím a solamylu při pečení ztuhne tak akorát.
Formu po deseti minutách vyndáme (těsto bude vypadat neupečeně, mastněji – to chceme, ať se nepřesuší) a nalijeme do ní veškerou tvarohovou náplň. Pečeme dalších 35 minut na 160 stupňů. Koláč necháme po upečení aspoň 2 hodiny vychladnout a to ve formě, jelikož na něj potom budeme lít ještě želé.
To je jednoduché, připravíme ho podle návodu na pytlíku. Já jsem pytlík určený pro přípravu 500 ml želé nasypala do 300 ml vody. Na dort tohoto průměru to stačí a želé má pak intenzivnější chuť a není třeba přidávat tolik cukru. Než jsem dort polila, naskládala jsem na něj ještě kompotované višně, ale jakýkoli kompot se hodí, prostě podle chuti. Dort nechte odležet nejlépe přes noc. V lednici vydrží 3 dny.
Pokud by někomu nezáleželo na počtu kalorií, klidně zkuste koláč upéct s tučnějším tvarohem. V tom případě klidně můžete ubrat jednu lžičku solamylu, směs nebude tak tekutá. A podle chuti klidně do směsi přimíchejte hrozinky nebo jiné kandované či sušené ovoce, ale potom opět pozor na množství přidaného cukru. Takové ovoce ho totiž obsahuje dost samo o sobě.