fbpx

Kulajda

Miluju vůni kopru, miluju tu nakyslou chuť a u nás se vždycky vaří rovnou kotel, protože ji milujeme všichni. Slovo miluju, milujeme jsem napsala ve 4 větách 6 krát :D, ale když ona je fakt naše milovaná :). Každá rodina má svůj recept, takže já se s vámi podělím o ten můj.

Kulajda

Ingredience na 6 porcí

  • 150 g lišek
  • 4 brambory
  • 2-3 lžíce kopru (podle toho jak ho máte rádi)
  • 2 vejce (uvařená natvrdo)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka kmínu
  • ocet podle chuti
  • cukr na doslazení
  • sůl, pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Do hrnce dejte cca 1,5l vody a do něj nasypejte lišky a nechte je samotné
vařit asi 5 minut. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky
a přihoďte je k liškám a přidejte cca 1/2 lžičky kmínu.
Osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor.

2

Vedle v rendlíku si uvařte vajíčka natvrdo, které potom nakrájené na drobné kousky přidáte do polévky.

3

V hrníčku nebo misce rozkvrdlejte obě smetany s hladkou moukou a až budou
brambory měkké, přilejte smetany do polévky a dobře zamíchejte.

4

Přidejte vajíčka, podle chuti ocet a také kopr.

5

My máme kulajdu rádi sladko-kyselou, takže dochucování mě zabere nejvíc času.

Poznámka

Já jsem si ještě vyzkoušela do kulajdy poprvé udělat zastřené vejce. Je to trochu vyšší dívčí, ale vypadá to na talíři hezky :) Dejte si do většího hrnce vařit vodu. Vedle do misky si nalijte ocet a do něj rozklepněte vajíčko. Až se bude voda vařit, stáhněte plamen, udělejte ve vodě pořádný vír a vejce tam vlejte - nejlépe do středu. Plamen vypněte a cca 3 minuty nechte ve vodě.

Mohlo by vás zajímat:
Polévky

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře