Na dýni:
Na dip:
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Mezitím si očistíme dýni. Nejdříve ji důkladně omyjeme, odstraníme konce a pak si ji rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřek. Poté si ji už nakrájíme na měsíčky (cca 1–1,5 cm silné). Já osobně nechávám dýni i se slupkou a neloupu ji.
Plech si vyložíme pečicím papírem a měsíčky dýně na něj poklademe. Pak už jen dýni pokapeme olivovým olejem, dobře osolíme, opepříme a posypeme parmazánem. Pečeme, dokud dýně není měkká. Trvá to zhruba 20–25 minut.
Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek česneku.
Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.