Ořechový kreméš s vanilkovým žloutkovým krémem

Jedná se již o legendární moučník. :) Hlavními dominantami tohoto zákusku jsou jemný žloutkový krém s příchutí vanilky a nadýchaný ořechový korpus. Šlehačka a hoblinky čokolády jsou výborným zakončením :)

Karolína

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus:

  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g rozdrcených piškotů
  • 5 vaječných bílků
  • 2 vaječné žloutky
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku

Krém:

  • 3 žloutky
  • 2 balení Zlatého klasu (Dr. Oetker)
  • 65 g krupicového cukru
  • 700 ml mléka
  • 100 g másla

 

  • 300 ml smetany na šlehání
  • čokoládové hoblinky

Postup

1

Nejprve si připravíme krém. 500 ml mléka dáme vařit a ve zbytku mléka rozmícháme Zlatý klas, žloutky a cukr. Když mléko začne vařit, sundáme z plamene a vmícháme žloutkovou směs. Rozmícháme, dáme zpět na plotýnku na nízký plamen a za stálého míchání vaříme do hustého krému. V míse si vyšleháme máslo a po lžičkách ho přimícháváme k vychladlému krému.

2

Rozehřejeme si troubu na 180°C. Plech s rozměry 40 x 28 cm si vysteleme pečícím papírem.

3

Na těsto si vyšleháme bílky s polovinou cukru do sněhu. V jiné míse si vyšleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme k nim olej a postupně také namleté ořechy smíchané s piškoty. Opatrně přimícháme sníh. Těsto navrstvíme na plech. Pečeme 8-10 minut.

4

Jakmile těsto vychladne, překrojíme jej na půl. Smetanu si vyšleháme do šlehačky. Na první plát těsta navrstvíme krém, přeložíme druhým plátem a na něj dáme šlehačku. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Před podáváním vychladíme.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Roztomilí velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Key lime pie

Halušky se zelím, tempehem a vegan brynzou

Lípa – jak na sběr i sušení + 5 domácích receptů

Těsto na pizzu jen ze 2 ingrediencí

Pórková pomazánka se sýrem a jablky

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Kapustové karbanátky netradičně

Chipsy z červené řepy

Krásný dort s jemným krémem a čokoládovými kapičkami

Lívance z acidofilního mléka

Rajčatová polévka s mrkví, zelenými fazolkami a cuketou