Nejlepší domácí karamel

Domácí karamel se výborně hodí k palačinkám, na zmrzlinu, jako surovina na výrobu krému... prakticky na cokoli. A hlavně je stokrát lepší než kupovaný!

Nejlepší domácí karamel

Ingredience na 10 porcí

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku smetany 40 % (horké)
  • 2 lžíce másla (změklého)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

V rendlíku smíchejte cukr, kukuřičný sirup a vodu. Lehce zamíchejte, dokud se ingredience nespojí.

2

Rendlík začnětě zahřívat na sporáku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nezačne bublat.

3

Sotva začne směs bublat (vařit), přestaňte míchat a vyndejte vařečku. Cukr se postupně začne zabarvovat do hněda.

4

Jakmile je směs tmavě hnědá s rezavým nádechem, sundejte rendlík z plotny a velice opatrně přilévejte horkou smetanu. Směs bude zuřive bublat a syčet, tak se nelekněte :). (A nepolijte!)

5

Vzniklý karamel promíchejte do hladka a přidejte změklé máslo.

6

Nechte 3 minutky odstát a nakonec vmíchejte lžičku vanilkového extraktu.

7

Hotový karamel můžete nalít do skleničky, zavařovačky, co kdo má. Jedinou podmínkou je, že nádoba musí být uzavíratelná.

Nejlepší domácí karamel

Poznámka

Určitě si dejte záležet na koupi kvalitních surovin, projeví se to v chuti výsledného karamelu. Kukuřičný sirup i vanilkový extrakt seženete ve zdravé výživě. Hotový karamel skladujte ideálně v lednici, tam vydrží klidně i měsíc a více.

Mohlo by vás zajímat: Bezlepkové, Recept bez chodu, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Alena Mergleská

Alena Mergleská

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře