V rendlíku smíchejte cukr, kukuřičný sirup a vodu. Lehce zamíchejte, dokud se ingredience nespojí.
Rendlík začnětě zahřívat na sporáku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nezačne bublat.
Sotva začne směs bublat (vařit), přestaňte míchat a vyndejte vařečku. Cukr se postupně začne zabarvovat do hněda.
Jakmile je směs tmavě hnědá s rezavým nádechem, sundejte rendlík z plotny a velice opatrně přilévejte horkou smetanu. Směs bude zuřive bublat a syčet, tak se nelekněte :). (A nepolijte!)
Vzniklý karamel promíchejte do hladka a přidejte změklé máslo.
Nechte 3 minutky odstát a nakonec vmíchejte lžičku vanilkového extraktu.
Hotový karamel můžete nalít do skleničky, zavařovačky, co kdo má. Jedinou podmínkou je, že nádoba musí být uzavíratelná.
Určitě si dejte záležet na koupi kvalitních surovin, projeví se to v chuti výsledného karamelu. Kukuřičný sirup i vanilkový extrakt seženete ve zdravé výživě. Hotový karamel skladujte ideálně v lednici, tam vydrží klidně i měsíc a více.