Nejlepší domácí karamel

Domácí karamel se výborně hodí k palačinkám, na zmrzlinu, jako surovina na výrobu krému... prakticky na cokoli. A hlavně je stokrát lepší než kupovaný!

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku smetany 40 % (horké)
  • 2 lžíce másla (změklého)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

1

V rendlíku smíchejte cukr, kukuřičný sirup a vodu. Lehce zamíchejte, dokud se ingredience nespojí.

2

Rendlík začnětě zahřívat na sporáku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nezačne bublat.

3

Sotva začne směs bublat (vařit), přestaňte míchat a vyndejte vařečku. Cukr se postupně začne zabarvovat do hněda.

4

Jakmile je směs tmavě hnědá s rezavým nádechem, sundejte rendlík z plotny a velice opatrně přilévejte horkou smetanu. Směs bude zuřive bublat a syčet, tak se nelekněte :). (A nepolijte!)

5

Vzniklý karamel promíchejte do hladka a přidejte změklé máslo.

6

Nechte 3 minutky odstát a nakonec vmíchejte lžičku vanilkového extraktu.

7

Hotový karamel můžete nalít do skleničky, zavařovačky, co kdo má. Jedinou podmínkou je, že nádoba musí být uzavíratelná.

Poznámka

Určitě si dejte záležet na koupi kvalitních surovin, projeví se to v chuti výsledného karamelu. Kukuřičný sirup i vanilkový extrakt seženete ve zdravé výživě. Hotový karamel skladujte ideálně v lednici, tam vydrží klidně i měsíc a více.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Zdravé ovocné rolky pro děti, z ovoce a medu (video návod)

Veganský prejt

Veganské ovesné koláčky s džemem

Rajčatová polévka

Smetanové řezy s pudinkovou náplní a čokoládovou polevou

Křehký koláč plněný čokoládou a tvarohovým krémem

Jednoduché buchtičky s vanilkovým krémem

Zeleninová musaka

Tvarohovo-maková buchta

Vláčný medový perník

Treska tažená ve vakuu s teplým salátem z čočky beluga

Pohankový chléb bez kvasnic