
na dvě sklenice o objemu 700 ml budete potřebovat:
hrneček = 200 ml
Květák rozebereme na menší růžičky a pořádně propláchneme pod studenou vodou. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka.
Mrkev i květák dáme do misky a posypeme kurkumou. Přidáme asi dvě lžíce vody a rukama pořádně promneme, promícháme, aby se zelenina obalila (obarvila) kurkumou.
Zeleninu přendáme do připravených čistých sklenic. Do každé sklenice dáme 2 kuličky pepře, kuličku nového koření, 1/4 lžičky hořčičných semínek, 1/4 lžičky černého kmínu a 1/4 lžičky chilli vloček.
Vodu, ocet a sůl promícháme, do úplného rozpuštění soli. Nálev neohříváme, připravuje se zastudena.
Připravený lák nalijeme do sklenic se zeleninou, až po okraj. Sklenice uzavřeme a prohrkáme. Při pokojové teplotě necháme 3 - 5 dní rozležet. Když se lák začne kalit, přendáme sklenice do chladu, kde vydrží i několik měsíců.
Zhruba po týdnu v chladu je možné květák konzumovat.