Mrkvový dort s javorovým sirupem

Javorový sirup se dává do korpusu i do krému a určitě doporučuji v tomto případě ničím nenahrazovat. Jeho chuť je opravdu specifická a výjimečná.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na korpus o velikosti 26 cm si připravte:

  • 330 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 4 větší vejce
  • 220 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 300 ml rostlinného oleje
  • 400 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve
  • 100 g hrubě mletých vlašských ořechů

Na krém si připravte:

  • 250 g krémového sýra Philadelpia (dvě krabičky á 125 g)
  • 400 ml smetany ke šlehání, nejlépe 40% tuku (dva kelímky á 200 ml)
  • 2 – 3 lžíce krupicového cukru
  • 3 – 4 lžíce javorového sirupu
  • pár kapek citronové šťávy nebo citronový olej

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.

2

Ve velké míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a ořechy. Bude se Vám zdát, že mrkve je hrozně moc, klidně přidejte do těsta po částech. Je lepší použít stěrku nebo vařečku, do těsta se tak lépe vmíchá.

3

Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 50 - 60 minut. Peče se opravdu dlouho, ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte.

4

Korpus nechte chvilku ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Je lepší upéct korpus den předem, protože stydne opravdu dlouho a je po upečení křehký. Zabalte do folie a dejte do lednice.

5

Vše dejte do mísy a dobře prošlehejte, nejdříve na nižší otáčky, až se vše spojí. Pak zvyšte rychlost a vyšlehejte do hustého, ale jemného krému.

6

Vychladlý korpus vodorovně jednou nebo dvakrát prokrojte a naplňte krémem. Vršek dortu můžete ozdobit vlašskými ořechy.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tvarohovo – Nutellový cheesecake

Video: Banány v křupavém banánovém těstíčku na klacku

Špenátové vafle se sýrem cottage

Panna cotta z kokosového mléka

Zapečené conchiglioni s ricottou a špenátem

Fíkové kostičky s kokosem (last minute cukroví)

Dýňová polévka s jablkem a zázvorem

Zmrzlinový cheesecake s krémovým sýrem, jahodami a čokoládovou polevou

Řepa s kozím sýrem

Těstoviny s pestem, chřestem a sušenými rajčaty

Osvěžující zázvorová limonáda s citrónem

Čokoládové muffiny