Medovníkové kuličky

Karolína

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Medovníkové kuličky prostě patří k Vánocům. Medovníkové kuličky jsou lahodnou sladkostí, která spojuje jemnou chuť medu, másla a oříšků, přičemž jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže se skvěle hodí nejen jako cukroví na Vánoce, ale i jako dezert na slavnostní příležitosti nebo jen tak ke kávě.

Ingredience

  • 100 g másla
  • vajíčko
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g mléka
  • 60 g medu
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kakaa
  • špetku soli

Na krém a dokončení:

  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 140 g změklého másla
  • 35 g rumu
  • 35 g vlašských ořechů

Postup

1

Začnete s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2

Nyní začněte s přípravou těsta. V míse smíchejte pokrájené máslo, vajíčko, cukr, med a mléko a pomalu ve vodní lázni za stálého míchání metličkou zahřívejte. Zahřívejte do té doby, než směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu, trvá to cca 5–7 minut. V té chvíli stáhněte z plotny a přidejte najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou, kakaem a špetkou soli. Vařečkou vypracujte hladké a lepivé těsto. Nechte ho cca 15 minut odpočinout.

3

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si velký plech. Připravené odleželé těsto vyválejte na pečicím papíru na velký obdélník, který je stejně velký či lehce menší, než je náš plech. Vyválený plát s pečicím papírem přesuňte na plech a vložte do rozpálené trouby na cca 7 minut. Raději ho sledujte, je možné, že se bude péct déle či méně. Měl by získat hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Měl by mít přesně takovou barvu, jakou má klasický medovník.

4

Upečený plát nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Přidejte 200g zkaramelizovaného Salka varem, rum a vyšlehejte hutný a hladký krém.

5

Těsto rozlámejte na kousky a rozmixujte na malé drobky. 60 g drobků odsypte do vedlejší misky a přidejte pomixované vlašské ořechy. Zbytek drobků přidejte do karamelového krému a promíchejte do lepivého mokrého těsta. Dejte ztuhnout do lednice na 2 hodiny. Ze ztuhlého těsta vytvarujte ručně malé kuličky a obalte je ve směsi zbylých drobků a vlašských ořechů. Dejte odpočinout do lednice na 24 hodin.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Poctivá květáková polévka, která skutečně zasytí

Snadný cuketový perník s povidly do 30 minut

Cizrna s pečenou dýní

Guacamole

Šmakounové chilli con carne

Makovcová zmrzlina

Nadýchané dýňové řezy se skořicí a polevou z javorového sirupu

Meruňkový tvaroháček

Jednoduchý nepečený dort s nadýchaným kokosovým krémem

Tvarohovo vaječná pomazánka

Kuřecí prsa se zeleninou a kuskusem

Kuřecí stehýnka na šalvěji