
Makový koláč
Krém
Nejprve si večer předem připravíme základ na krém. Smícháme jogurt a smetanu a vlijeme do sýta, které jsme vyložili plátýnkem, pod to dáme misku a uložíme do lednice min. na 12 hod a necháme vykapat. Z tohoto základu se dá udělat spoustu dobrých věcí, jsou z něho výborné pomazánky i krémy či smetánky.
Makový koláč
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, bílky vyšleháme do sněhu. Do žloutkové směsi postupně vmícháme zbytek ingrediencí a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 25 minut. Hotový koláč necháme vychladit.
Krém
Vykapaný jogurt se smetanou vykoplíme do misky a vyšleháme s medem, přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a vymačkanou citrónovou šťávu.
Na vychladlý koláč rozetřeme krém a dozdobíme nastrouhanou kůrou. Necháme uležet v lednici.