
Maková náplň:
Na těsto si připravte:
———————————-
(hrnek o objemu 240 ml)
Mléko dejte do většího kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání chvilku povařte. Pokud se Vám zdá směs hustá, klidě přidejte trochu mléka. Odstavte, přidejte cukr a citronovou kůru nebo olej. Za občasného míchání nechte vychladnout, rychleji to půjde, když mák přendáte z horkého kastrolu třeba do mísy :) Po vychladnutí přisypte piškotové drobečky (asi 3-4 lžíce) a přidejte trochu rumu. Podle chuti můžete případně dosladit.
Troubu předehřejte na 180 - 190 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Můžete vymazat máslem nebo vyložit pečícím papírem, záleží, jakou formu máte.
Z prvních třech surovin na těsto vypracujte drobenku, ručně nebo pomocí mixéru. 1/2 hrnku drobenky odložte stranou na posypání. Ke zbytku přidejte 1/2 hrnku polohrubé mouky smíchanou s práškem do pečiva, vejce a trochu mléka. Dobře promíchejte. Těsto je takové mazlavé, ani tekuté, ani tuhé, dá se zpracovat vařečkou. Rozetřete do připravené koláčové formy. Můžete těsto trochu "vytáhnout" do krajů, ale není to nutné.
Na těsto rozetřete rovnoměrně makovou náplň a posypte drobenkou, kterou jste si odložili stranou.
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.
Koláč je skvělý hned po upečení, ale možná ještě lepší další dny, kdy se těsto krásně rozleží a zvláční.
Pokud se Vám bude zdát drobenky málo, tak jako mě, mám totiž ráda nejen hodně náplně, ale i hodně drobenky, můžete ji ještě trochu přidělat. Bude stačit jen 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/4 hrnku cukru krupice a cca 30 g másla :)