Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

Krémová polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Jednak nám prostě chutná a jednak je skvěle univerzální a plná zeleniny, a to jako polévka i jako zeleninová omáčka a doma jsem ji přejmenovali na „rychlou svíčkovou“. Děti ji prostě milují a já jsem za to ráda, protože když už není inspirace, tak tato polévka je sázka na jistotu.

Dobroty do bříška

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1/4 citronu
  • Ghí (nebo jiný tuk)
  • sůl
  • pepř
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • vývar cca 3/4 l

Postup

1

Ghí rozpusťte v tlakovém hrnci a pak na něm osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkve, petržel, celer ) přidejte také 1/4 omytého citronu a koření (nové koření, bobkový list, tymián) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit v tlakovém hrnci cca 10 minut (do změknutí zeleniny).

2

Poté jej opatrně otevřete (mžete si odebrat pár lžic zeleniny na ozdobení), vyndejte koření a citron a přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Zelenou část jarní cibulky, pak můžete použít na dozdobení polévky.

Poznámka

vařeno v tlakovém hrnci

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Křupavé bramborové kuličky se slaninou a sýrem

Vietnamský salát bún bò nam bộ

Video: Nepečený jahodový dort s pěnou z bílé čokolády

Pizza s těstem z kuřecího masa

Houbovo-krémové penne

Celozrné špagety s rajčaty a mozzarelou

Makové palačinky s papayou, mangem a banánem

Rizoto s hříbky

Kokosový cheesecake s ostružinovým želé

Mrkvový dort s tříbarevným krémem a medvídky Pedro Tutti Frutti

„Monte Christo“ – máslový sendvič s goudou a šunkou

Jednoduché křehké máslové sušenky s vanilkou + videorecept