
Z umytých a očištěných jahod odkrájíme sladké vršky, které si odložíme na stranu. Spodní (nedozrálé bělostné) části nakrájíme na kostičky a na pánvi (nebo v hrnci s větším průměrem) přivedeme k varu, polijeme lžící medu, přisypeme citronovou kůru a na mírné teplotě necháme cca 10 min povařit, jahody by měly pořád držet tvar.
Z jahod se uvolní šťáva, kterou tím malinko zredukujeme. Sem tam promícháme a odstavíme, aby směs zchladla. Mezitím si vyšleháme šlehačku se ztužovačem (trpělivci můžou i bez) a v jiné misce vyšleháme také mlékem zředěný tvaroh s vanilkovým cukrem. Obojí necháme v lednici, než jahody zchladnou.
Když je vše připraveno, naklademe na dno (průhledných - hezky to vypadá) pohárů či misek piškoty, které zalijeme jahodovou směsí z pánve. Na to opatrně navrstvíme jemně oslazený tvaroh, posypeme nakrájenými špičkami jahod a navrch zakončíme šlehačkovou přikrývkou. Můžeme ozdobit jahodami.