Domácí majonéza

Domácí majonéza je jednoduchá, ale efektivní perlička, na kterou budete mít suroviny snad vždy po ruce a která má nejedno použití-ať už do salátů, na následnou výrobu domácí tatarky, do sendvičů či třeba k hranolkům a bramborám. Však to sami znáte. Použijeme ruční metlu, která vám dá několik výhod:
  • Ruční metla je cenově dostupnější a skladnější než elektrický ruční šlehač
  • Neustále máte pod kontrolou konzistenci i chuť
  • Dáte do majolky taky špetku té péče
Samozřejmě ale můžete použít i ruční šlehač, pokud máte, ale nešlehejte na plný výkon. Základ na majonézu by nemohl být snadnější: žloutek a olej. Výsledný produkt pak záleží tedy hlavně na vás a na vašich chutích a můžete ho obměňovat i podle toho, na co majonézu pak použijete. Navrhneme Vám tedy jakýsi základní recept, doladění ale můžete udělat jen podle sebe!

Anna

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Buďme něžní:

Jediný problém s domácí výrobou je ten, že žloutek se s olejem moc nekamarádí a musíte ho přidávat jen po malých dávkách, ale jakmile najdete své tempo a úspěšně se poperete se svou první majonézou, uvidíte, že to vlastně byla hračka. Nejprve si tedy metlou prošleháme žloutek, hořčici, špetku soli a ještě menší špetku pepře. Teď už vždy jen po trošce přidáváme olej, prošleháme a opět přidáme olej. Emulze by vám během chvíle měla tvořit hustou hmotu, která se bude lepit na metlu a bude stále světlejší a světlejší. Ke konci, pokud chcete majonézu trochu kyselejší, výraznější, můžete přidat lžíci citronové šťávy či lžičku octa (jablečný, červený vinný atd.) A máte hotovo!

Pár nápadů na změnu:

  • Různé typy horčice a octa
  • Utřený či pečený česnek
  • Bylinky (nejlépe čerstvé)
  • Cukr
  • Olivový olej místo neutrálního
  • Chilli

Závěrem:

  • Majonéza je jen olej a žloutek, zbytek je navíc
  • Přidáváním oleje majonéza tuhne
  • Přidáváním vody, citrónové šťávy, octa atd. majonéza řídne
  • Žloutek používejte ideálně právě vytažený z lednice
  • Kvalitní a neutrální oleje vedou
  • Používejte  čerstvá vejce z kontrolovaných chovů
  • Ocet a citron pomáhají konzervovat
  • Majonézu spotřebujte do dvou dnů
  • Experimentujte!

Ingredience

  • Žloutek
  • Chuťově neutrální olej (například slunečnicový a lisovaný za studena) cca 100ml/žloutek
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Metlu
  • Mísu (třeba kovovou)
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Banánový nanuk s mandlemi ze 3 ingrediencí + Video

Kokosové kloboučky od leničky

Pudink s ovocem a tvarohem

Jahodové smoothie s kokosovým mlékem, mátou a šmakounem

Recept na lehké sýrovo-česnekové croissanty za 30 minut

Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Výborné mrkvové šátečky s perníkovou rebarborou

Kapučínový dort

Špenátové tortily z mandlové mouky

Svěží letní melounové nanuky s kokosovým mlékem a kiwi

Recept na duhová vajíčka pro radost

2 recepty na domácí vaječné koňaky