Korpus
Krém
Nejprve si připravíme korpus. Jáhly je potřeba několikrát spařit nebo delší dobu promývat v sítu horkou vodou. Tím se jáhly zbaví hořkosti. Poté jáhly vaříme v dvojnásobném množství vody (do které jsme přidali špetku soli) přibližně 20 minut – dokud se nevytvoří hustá kaše a jáhly nebudou měkké (případně přidáme vodu, pokud by se moc rychle odpařovala).
Jáhelnou kaši dosladíme tekutým sladidlem (já použila agáve sirup i pampeliškový med, kdo sladí více, může i více osladit). Přidáme skořici a vmícháme vanilkový puding. Směs vmačkáme na dno dortové formy.
Krém si připravíme tak, že pořádně rozmícháme balení vanilkové hrašky s mlékem, vodou a olejem (pokud se vám vytvoří hrudky, doporučuji promixovat tyčovým mixérem). Já použila koupené sójové mléko, které je již trochu doslazené, pokud tedy použijete domácí (hodilo by se třeba mandlové, ale i kokosové, rýžové), zvyšte trochu obsah cukru. Tuto směs přivedeme za stálého míchání k varu, ztlumíme a pod pokličkou zvolna vaříme alespoň 20 minut – když je hotovo, krém by neměl chutnat po hrachu a rozhodně byste neměli cítit hořkost.
Ke konci varu přimícháme třtinový i vanilkový cukr. Pokud máte vanilkový lusk, rozkrojte ho, vyškrábněte dužinu a také přidejte. Případně můžete přidat pár kapek vanilkového extraktu.
Krém vylijeme na jáhlový korpus a uhladíme, necháme pořádně vytuhnout a před podáváním dozdobíme jahodami.
TIP: před nalitím hrašky můžete pomazat korpus marmeládou