Tartaletky z lineckého těsta

Tato pochoutka mě napadla, když jsem přemýšlela, jaký zákusek zvolit při oslavě svátku mého malého syna. Má rád linecké, ale to mi přišlo dost obyčejné, takže jsem jej trošku vylepšila. A mělo to úspěch.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Tartaletky

  • 210 g hladké mouky (prosáté)
  • 140 g změklého másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • citronová šťáva z 1/2 citronu

Náplň

  • 1 vanilkový pudink
  • 450 ml mléka
  • cukr dle chuti

Na ozdobu

  • čokoládová ganache (100 ml smetany ohřát do bodu varu, poté jí přelít 100 g hořké čokolády – min. 60 % – a promíchat do rozpuštění čokolády)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • ovoce dle chuti

Postup

1

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvíli odpočinout v ledničce. Poté jej vyválíme na plát o síle cca 0,5 cm a vykrajujeme kolečka takové velikosti, abychom z nich po vmáčknutí do formiček na muffiny vytvořili košíček, jako je na obrázku. Já použila košíčky silikonové, vytřené tenkou vrstvou oleje, ale půjde to i v jiných. Košíčky pečeme ve vyhřáté troubě cca na 165–175 stupňů asi 15 min. Když začnou zlátnout, vytáhneme, necháme chvíli odpočinout a poté opatrně vyloupneme z formiček a na mřížce necháme zcela vychladnout.

2

Připravíme si obvyklým způsobem vanilkový pudink. Jen mléka dáme o trošku méně, abychom měli jistotu, že krásně ztuhne. Po uvaření pudink mícháme, aby trochu zchladnul. Lžící jej navrstvíme do košíčků těsně pod okraj, aby zbylo místo ještě i na čokoládu. Zbylý pudink můžeme klidně sníst.

3

Necháme zcela vychladit.

4

Připravíme si čokoládovou ganache, necháme zchládnout a poté ji opatrně lžící naléváme na ztuhlý pudink a točením rozléváme po celém povrchu. Opět necháme dobře vychladit.

5

Před podáváním vyšleháme vychlazenou smetanu, naplníme jí zdobicí sáček a nastříkáme na tartaletky do požadovaného tvaru.

6

Zdobíme ovocem dle chuti, já použila oblíbené jahody.

7

Servírujeme na dezertním talířku, jíst možno dezertní vidličkou či jen tak rukou.

8

Dobrou chuť!

Poznámka

Tartaletky si můžete dochutit a dozdobit dle chuti i jinak. Tato verze je docela kalorická bomba, takže pro „věčné“ dietáře lze smetanu nahradit nízkotučným tvarohem, místo čokolády stačí jen posypat kakaem, oříšky, kokosem, … Vše záleží na vaší fantazii a chuti.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jahodovo-rebarborová zmrzlina

Plněné žampiony s vařeným bramborem

Špagety s pestem a ricottou

Rychlé těstoviny s rajčaty, mletým masem a sýrem

Podzimní dýňové muffiny s krémovým sýrem a skořicovou drobenkou

Video: Veselý dort v podobě roztomilého ježečka

Affogato al caffe

Jemný koláč z listového těsta s karamelem a restovanými banány

Black forest cupcakes

Tvarohové knedlíčky s ovocným přelivem

Netradiční salát s jahodami a šťovíkem

Čokoládovo-karamelový koláč