Tartaletky
Náplň
Na ozdobu
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvíli odpočinout v ledničce. Poté jej vyválíme na plát o síle cca 0,5 cm a vykrajujeme kolečka takové velikosti, abychom z nich po vmáčknutí do formiček na muffiny vytvořili košíček, jako je na obrázku. Já použila košíčky silikonové, vytřené tenkou vrstvou oleje, ale půjde to i v jiných. Košíčky pečeme ve vyhřáté troubě cca na 165–175 stupňů asi 15 min. Když začnou zlátnout, vytáhneme, necháme chvíli odpočinout a poté opatrně vyloupneme z formiček a na mřížce necháme zcela vychladnout.
Připravíme si obvyklým způsobem vanilkový pudink. Jen mléka dáme o trošku méně, abychom měli jistotu, že krásně ztuhne. Po uvaření pudink mícháme, aby trochu zchladnul. Lžící jej navrstvíme do košíčků těsně pod okraj, aby zbylo místo ještě i na čokoládu. Zbylý pudink můžeme klidně sníst.
Necháme zcela vychladit.
Připravíme si čokoládovou ganache, necháme zchládnout a poté ji opatrně lžící naléváme na ztuhlý pudink a točením rozléváme po celém povrchu. Opět necháme dobře vychladit.
Před podáváním vyšleháme vychlazenou smetanu, naplníme jí zdobicí sáček a nastříkáme na tartaletky do požadovaného tvaru.
Zdobíme ovocem dle chuti, já použila oblíbené jahody.
Servírujeme na dezertním talířku, jíst možno dezertní vidličkou či jen tak rukou.
Dobrou chuť!
Tartaletky si můžete dochutit a dozdobit dle chuti i jinak. Tato verze je docela kalorická bomba, takže pro „věčné“ dietáře lze smetanu nahradit nízkotučným tvarohem, místo čokolády stačí jen posypat kakaem, oříšky, kokosem, … Vše záleží na vaší fantazii a chuti.