Hruškový koláč „naruby“ s medovo-zázvorovou polevou
Ingredience
koláč
- 2 lžíce másla
- 1/4 šálku medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 hrušky
- 2 vejce
- 1 šálek třtinového cukru
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- 1 šálek hladké mouky (nebo bezlepkové varianty)
poleva
- 2 lžíce másla
- 1/4 šálku medu
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
Ve větší pánvi si rozpustíme máslo a přidáme med a citronovou šťávu. Počkáme, dokud se všechny ingredience nespojí a přidáme na tenké plátky nakrájené hrušky. Dusíme, dokud hrušky dostatečně nezměknou, cca. 7-10 minut.
Takto podušené hrušky uspořádáme na dno vymazané dortové formy.

Pokud máme hotovo, připravíme si těsto. V míse smícháme mouku, vejce, cukr a jablečné pyré. Takto připravenou směs nalijeme do dortové formy, ve které již máme naskládané hrušky. Pečeme po dobu 30 minut na 180°.

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout cca 15 minut. Poté pomoci nože odkrojíme koláč od okraje, aby se nám krásně překlopil. Poté tedy překlopíme na talíř a před podáváním se pustíme do přípravy omáčky.
Na pánvi rozpustíme máslo, do kterého přidáme med, zázvor a citrónovou šťávu. Počkáme,dokud se ingredience nespojí, omáčka nezhoustne, a můžeme servírovat. Koláč podáváme přelitý touto omáčkou. Dobrou chuť.
